Випробування ручних пожежних драбин

Небезпека роботи пожежним пред'являє до обладнанню, яке використовує співробітник МНС, особливі вимоги по надійності і зручності використання. Для перевірки всього спорядження проводяться їх періодичні випробування, за результатами яких приймається рішення про подальше використання будь-якого спорядження або його списання. Залежно від виду і призначення того чи іншого предмета екіпірування пожежного або розрахунку розрізняються і проводяться випробування, а також їх періодичність. Наприклад, випробування ручних пожежних драбин (драбини-палки, драбини-штурмовки і трьохколінні драбини) проводяться щорічно і після кожного ремонту цього снаряда. У процесі проведення експертизи перевіряються стан ступенів і тятиви, а для драбини штурмовки додатково перевіряється і стан гака.

Випробування драбини палки

випробування драбини палки   Процедура проведення дослідження драбини палки виглядає наступним чином: драбина-палка встановлюється під кутом 75˚ до горизонталі. Потім до середини драбини-палки підвішується на 130 ± 10 з вантаж (1,2 ± 0,05 кН для дерев'яних і 2 ± 0,05 кН для металевих). Після закінчення терміну вантаж знімається і перевіряється відсутність деформації.

 

Випробування штурмової драбини

випробування штурмової драбини Програма випробувань штурмових драбин більш обширна. Перед початком експертизи проводиться візуальний огляд, в ході якого перевіряється стан страхувальних тросів і гака. Потім драбини-штурмовки навантажуються аналогічно випробуванню драбин-палок. При проведенні випробування тятиви і ступенів ДШ на 2-х або 3-х зубах гака, які розташовані ближче до тятиві штурмової драбини. Для перевірки гачка, спорядження підвішується за великий зуб і до нижньої ступені прикладається на 130 ± 10 з навантаженням (1,6 ± 0,05 кН). Після завершення випробувань перевіряється відсутність деформацій, тріщин гака і пошкоджень деталей. В процесі проведення цього етапу випробування штурмова драбина закріплюється великим зубом гака.

Випробування трьохколінної драбини

випробування трьохколінної драбини Процедура випробування трьохколінної драбини починається з візуального огляду стану ступенів і тятиви. На всіх поверхнях висувної драбини повинні бути відсутніми будь-які пошкодження (вибоїни, тріщини, вм'ятини або сліди корозії). Так само в ході випробування перевіряється стан мотузки висувного механізму, страхувального троса і кріплення арматури. Висування і фіксація колін драбини має проходити без ривків і заїдань, плавно і рівномірно. Складання драбини має відбуватися під власною вагою. Процедура випробування - це висування на всю довжину і установка висувної драбини на тверду поверхню і приставлення до стіни будинку під кутом 75˚ до горизонталі. Сходи та тятиву драбини послідовно навантажують:

  • 1 ± 0,05 кН на кожне коліно (середина ступені і середина коліна).
  • 2 ± 0,05 кН на середину другого коліна.
  • 200 кг для випробування мотузки

Після закінчення 130 ± 10 с навантаження знімається, а драбина і її деталі візуально перевіряються на відсутність залишкових деформацій. Результати випробувань кожної драбини заносяться в журнал перевірок пожежно-технічного обладнання кожної пожежно-рятувальної частини. Компанія НАІС-С постачає якісне пожежне обладнання з доставкою в будь-який регіон України. Співпрацюйте з професіоналами!