Норми та правила встановлення пожежних гідрантів

Пожежні гідранти є обов'язковою частиною системи водопостачання. Вони використовуються рятувальниками під час гасіння пожеж, тому необхідно дотримуватися багатьох вимог по установці і експлуатації даного обладнання. Розглянемо ці питання більш докладно.

установка пожежних гідрантів

Існує два типи гідрантів - підземні та надземні. У нас в основному застосовується підземний тип. Вони заховані під спеціальними люками. Комунальні працівники та пожежні відкривають їх за допомогою спеціального ключа.

Якого кольору має бути люк пожежного гідранту читайте в нашому огляді

Надземні гідранти застосовуються досить рідко. Їх можна зустріти на деяких виробництвах, біля новобудов та інших місцях. Такий тип обладнання набагато спрощує роботу рятувальників. Не потрібно витрачати час на пошук люка, його відкриття і установку пожежного обладнання.

? Що встановлюється біля пожежних гідрантів

Установка ПГ регулюється низкою нормативних актів і ГОСТів. При установці пожежного гідранта біля житлового будинку застосовуються такі правила розміщення щодо стін і проїжджої частини:
  • ПГ встановлюється не ближче 50 метрів до стіни будинку;
  • Щодо будинку гідрант не повинен бути далі 200 метрів;
  • До проїжджої частини гідрант не може розташовуватися ближче ніж 2,5 м;
  • До гідранта повинен бути вільний під'їзд.
Норми установки пожежних гідрантів регулюють і їх кількість. Кількість ПГ визначається характеристиками системи водопостачання, площею будівлі, кількістю поверхів і рядом інших особливостей.
пожежні гідранти норми

 Пожежні гідранти - норми

Існує ряд правил не тільки до установки ПГ, а й до них самих. Це вже технічні вимоги:
  • Діаметр клапана повинен бути від 24 до 30 мм;
  • Діаметр зливного каналу не менше 8 мм;
  • Мінімальний робочий тиск - від 15 кгс / см2;
  • Вага метрового гідрату не повинен перевищувати 95 кг.
Періодично необхідно оновлювати обладнання. Так необхідно проводити заміну кожних 18 років. Навіть якщо ПГ знаходиться в робочому стані, по нормативним вимогам він підлягає заміні.

? Встановлення пожежних гідрантів - норми експлуатації

Після введення гідранта в експлуатацію необхідно періодично його перевіряти. Цим займаються спеціальні служби. Гідрант запускають і складають відповідний акт. Проводять перевірку два рази в рік. Це зазвичай навесні і восени.Також, обладнання чистять, видаляють засмічення, змащують спеціальними засобами для запобігання корозії, утеплюють гідранти і так далі.
правила установки пожежних гідрантів
Важливим моментом є не тільки установка пожежних гідрантів, а й їх позначення. Для цього застосовуються спеціальні знаки. Оформлені вони повинні бути відповідно до ГОСТу. На табличці є напис «ПГ» і три стрілки (вліво, вправо, вниз) з позначенням відстані підземного гідранта в метрах. Це значно спрощує його пошук. Часто застосовуються написи на стінах будівель замість табличок. Вони також повинні бути нанесені відповідно до правил. Як бачимо, є безліч вимог як до самого гідранта, так і до його експлуатації. Якісне пожежне обладнання поставляє компанія НАІС. Правильна установка ПГ дозволяє убезпечити місця проживання людей, виробництва і різні громадські місця.