Перевірка пожежних гідрантів

випробування пожежних гідрантів

Пожежний гідрант - це зовнішнє або підземне пристрій, вмонтований в систему водопроводу. ПГ оснащений спеціальними клапанами для підключення до нього брандспойта або пожежної колонки (при розташуванні під землею). Гідрант дозволяє швидко і ефективно набирати воду для гасіння пожежі без застосування спеціальної цистерни. Важливо, щоб гідрант був справний протягом всього року і забезпечував потрібний натиск.

Навіщо потрібна перевірка

Велика частина гідрантів розташована під землею, в спеціальних протипожежних колодязях. Наповнення колодязів водою з різних причин (в тому числі, і протікання ПГ) призводить до передчасного зносу обладнання і утруднення організації пожежогасіння взимку. Перевірка дозволяє виявити несправності й усунути їх.

Хто повинен перевіряти пожежні гідранти

Періодичну ревізію ПГ виробляють пожежні служби або спеціалізовані компанії, що володіють ліцензією і всіма дозвільними документами на цей вид діяльності. Перевіряють наявність покажчика, оцінюють стан люка і корпусу. Перевіряють робочий стан ПГ:

  • герметичність клапанів;
  • можливість відкривання / закривання гідранта;
  • пропускна спроможність;
  • наявність води.
періодичність перевірки пожежних гідрантів

Періодичність перевірки пожежних гідрантів

За вимогами протипожежної безпеки, перевірка функціонування ПГ повинна проводитися двічі на рік. Перевірка проводиться при плюсовій температурі повітря (щоб не утворилася ожеледь). Ревізія, проведена навесні. Видаляють встановлене восени утеплення, проводиться інспекція під'їзних шляхів, огляд і оцінка стану гідранта. Восени оглядають колодязь, оцінюють його заповнення водою. Виконують прибирання сміття та утеплення, що дозволяє ПГ функціонувати і в холодну пору року. На найближчих спорудах повинні знаходитися таблички або покажчики місцезнаходження пристрою. Інформація, нанесена на них, повинна бути помітна і в нічний час.

Випробування пожежних гідрантів на водовіддачу

Головний показник роботи пристрою - кількість води, що віддається їм у одиницю часу. Причини зміни показника водовіддачі в часі - корозія і утворення відкладень на внутрішніх поверхнях трубопроводу. Перевірка пожежних гідрантів на водоотдачу особливо актуальна в таких випадках.

  • Об'єкт віддалений від магістральних мереж (а, значить, необхідного напору може і не бути).
  • Ділянка з невеликими по діаметру трубами.
  • Старі, багаторазово ремонтуються, протяжні або сильно завантажені лінії.
  • Водопровід, розташований неподалік від пожежонебезпечного споруди.
випробування пожежних гідрантів на водовіддачу

Для визначення водовіддачі існує кілька методик

  • Об'ємний. Використовують об'ємний (понад 0,5 м3) резервуар і секундомір. Потім визначають час, витрачений на наповнення бака.
  • Із застосуванням водомірів.
  • За допомогою пожежної колонки, оснащеної двома трубами і манометром. Фактичне витрачання води визначається за допомогою довідкової таблиці.

Після закінчення випробування складають акт і протокол. Комісія вказує на виявлені несправності (якщо вони були виявлені), а також термін усунення, відповідальні особи. Перевірка пожежних гідрантів і зовнішнього водопроводу - важлива міра протипожежної безпеки на підприємстві. Купити протипожежне обладнання, яке відповідає всім стандартам, ви зможете в компанії НАІС. Вас чекають вигідні умови продажу і оперативне виконання замовлення.