Вимоги до пожежних драбин

Одне з найважливіших завдань при будівництві будівель - безпеку людей, що знаходяться в них. При виникненні загрози життю людина повинна мати можливість безпечно покинути приміщення. Тому чинним законодавством передбачені нормативи, відповідно до яких будівлі і споруди оснащуються драбинами, за допомогою яких можна вийти з небезпечної зони. У статті розглянемо пожежні драбини, вимоги до них. Розрізняють евакуаційні споруди 2 видів:

  • Драбини, розміщені всередині будівлі і обмежені стінами, виконаними з матеріалів, які не підтримують горіння.
  • Зовнішні споруди.
пожежні сходи вимоги

Виділяють 2 категорії пожежних драбин зовні будівлі: вертикальні і маршові. Маршова конструкція вважається найбезпечнішою. Вона може бути використана для підйому на значну (від 20 м) висоту. Маршові драбини встановлюють і при перепадах даху по висоті більше 20 м. Використовуються вони для евакуації людей і доступу пожежних до вогнища загоряння. Конструкція передбачає чергування маршів з майданчиками. Призначення вертикальної конструкції - підйом персоналу, задіяного на пожежогасінні, на дах. Така драбини складаються з 2 паралельних металевих шнурів, що жорстко з'єднані між собою за допомогою поперечних ступенів. Область застосування вертикальної конструкції:

  • будівлі висотою 10-20 м;
  • при перепаді висот даху в межах 1-20 м.

Матеріали виготовлення

Головні вимога до пожежних драбин і огорож за матеріалами виготовлення - це негорючість. Для шляхів евакуації всередині будови використовують метал, бетон і (або) цегла. Для зовнішніх конструкцій застосовується метал з антикорозійним покриттям. Використовувати деревину не можна. Ще одна вимога, яким повинна відповідати пожежна драбина (норма ГОСТ) - антіскользящаяповерхность. Каркас виконують з металевого профілю. Для ступенів використовують просічно-витяжний лист з гратчастої структурою, що перешкоджає скупченню льоду і снігу. Ще один варіант - пресснастіл, матеріал з хорошою несучою здатністю і протівоскользящімі зубами.

Вимоги до зовнішніх пожежних драбин за габаритами

Залежно від того, які застосовуються зовнішні пожежні драбини, норми і вимоги відрізняються

Маршові пожежні драбини: норми і вимоги за розмірами

За ГОСТ, розмір маршових драбин регламентований наступним чином.

  • Мінімальна ширина - 0,8 м. Однойменний показник для зовнішнього прольоту - 0,6 м. Конкретне значення ширини залежить від числа людей і кількості евакуаційних виходів.
  • Максимальне число ступенів в межах маршу - 16. Після цього повинна слідувати майданчик з мінімальною шириною 0,9 м (не менше, ніж розміри маршу). Для одномаршових конструкції допустимо число ступенів до 18.
  • Розмір ступенів повинен бути однаковим з міркувань безпеки переміщення. Мінімальна висота і глибина 220 і 250 мм відповідно.
  • Мінімально допустима висота поручнів - 900 мм. Обов'язкова умова - закруглення кутів і фарбування вогнестійким складом.
зовнішні пожежні драбини вимоги

Вертикальні пожежні драбини: вимоги по габаритам

Мінімально допустимі ширина конструкції і довжина кріпильних балок складають 0,6 і 0,3 м відповідно. Максимально допустима відстань між нижньою сходинкою і поверхнею землі - 1,5 м. Розташування вертикальної конструкції - строго вертикальне. Щоб уникнути попадання вологи на місцях закріплення балок до стін, використовують герметик або будівельний розчин. Обов'язкова умова - наявність огороджувальних елементів.

  • Горизонтально розташовані дуги з радіусом вигину близько 400 мм, прикріплені до тятиві з мінімальним кроком 0,5 м. Для виготовлення захисної конструкції використовується арматурна сталь.
  • Огорожа не доходить до землі на 2,5 м.
  • У місці сполучення покрівлі з пожежної драбини в огорожі роблять розрив для забезпечення вільного доступу.

Відповідно до ГОСТ, випробування пожежних драбин проводиться при здачі будинку в експлуатацію, і згодом не рідше ніж 1 раз в 5 років. Придбати протипожежне обладнання на найвигідніших умовах ви можете в інтернет-магазині компанії НАІС.