Пожежний гідрант. Підземний і надземний гідрант

Для забору води з водопровідної мережі для пожежних та технічних потреб використовують такий пристрій як пожежний гідрант. Вирізняють два основних типи гідрантів – це наземні та підземні. Обидва види встановлюються у вертикальному положенні. В нас більш поширеними є підземні гідранти й це пов’язано із місцем розташування водопроводу. Відповідно до правил пожежної безпеки гідранти потрібно підтримувати у робочому стані та проводити технічну перевірку щонайменше два рази на рік. Бажано проводити перевірку стану в осінній та весняний періоди, проводити підготовку до зимового періоду з метою утеплення справного гідранта. В процесі першої перевірки у весняно-літній період виконують такі роботи: перевірка роботи штока калібром, встановлення пожежної колонки із запуском води, прочищення заправного отвору, зняття утеплення, перевірка наявності вказівника та місця під’їзду. В процесі другої перевірки додатково перевіряють на наявність ґрунтових вод в колодязі, проводять за потреби відкачування води з колодязя та стояка,  утеплюють справний гідрант тільки після перевірки технічного стану. 

Підземні гідранти. Розміщують їх у колодязях за допомогою підставки під гідрант відповідно до державних стандартів. Замовити підставку під гідрант можна на сайті https://nais.com.ua/ua/ в Києві або з доставкою по Україні. Глибина колодязя для підземного гідранта може бути різною від 50 см до 3,5 м, тому при виборі варто звернути увагу на висоту обладнання. Для використання знімається кришка люка колодязя, відкидається кришка пожежного гідранта і на його верхній різьбовий кінець прикріплюється пожежна колонка, за допомогою якої відбувається регулювання подачі води до рукавів і далі до місця займання. Також до колонки під’єднують помпу пожежного авто. Місце розташування підземного гідранта має бути позначено спеціальним знаком «ПГ», який може бути нанесений на табличку зі світловідбивним або флуоресцентним покриттям і розташовуватись на стінах споруд чи будівель навпроти гідранта.

Надземні гідранти. Їх встановлюють  на поверхні у вигляді розподільної колонки, під’єднаної до водопроводу. Цей вид обладнання встановлюють на околицях міст, в сільській місцевості, на підприємствах з підвищеною пожежною небезпекою. Такі надземні гідранти простіші у використані, оскільки до них напряму можна приєднати пожежний рукав, їх використовують для забору води у пожежну техніку. Але є обмеження на використання цього виду обладнання у місцевості з холодним кліматом.  

Виготовляють пожежні гідранти якісних матеріалів – чавуну чи сталі, до сплаву яких додають антикорозійні елементи чи покриття. Гідранти з якісних матеріалів будуть слугувати декілька років. Компанія Наіс-Н пропонує широкий асортимент якісного пожежного обладнання, а купити пожежний гідрант з доставкою можна легко на сайті https://nais.com.ua/ua/.