Випробування протипожежного водопроводу

Протипожежний водопровід - це система подачі води при пожежах. Вона складається з труб, спеціальних пожежних кранів, обвідних засувок, при необхідності і насосних пристроїв. Створюється в великих житлових будинках, а так само об'єкти культурної і торгового призначення. Вимоги, що пред'являються до них і порядок установки визначається нормативними документами.

Для чого потрібна перевірка

Перевірка і випробування протипожежного водопроводу здійснюється для визначення його справності і готовності на випадок загоряння. За нормативами МНС вони повинні проводитися два рази на рік. Перевіряти може компанія, що займається експлуатацією об'єкта. З цією метою створюється комісія в складі не менше 3 осіб, з числа найбільш підготовлених співробітників. Вона затверджується внутрішнім наказом. Призначається особа, відповідальна за стан системи.

методика випробувань внутрішнього протипожежного водопроводу

Порядок перевірки

Випробування робляться на підставі пожежних правил. Для цього МНС розроблена і затверджена методика випробувань внутрішнього протипожежного водопроводу. Перевірка проводиться за двома напрямками.

  1. На справність. В першу чергу перевіряються всі пожежні крани. Звертається увага на закриття їх в спеціальних щитах, легкість обертання вентилів, наявність і цілісність рукавів. У разі несправності, або труднощів у відкритті кранів, вживаються термінові заходи для ремонту.
  2. На водоотдачу. Має на увазі вимірювання тиску води, а так само її загальний обсяг. Визначається здатність системи забезпечити приміщення потрібною кількістю води. Визначається розмір частини струменя, яка відрізняється компактністю. Результати замірів звіряються з нормативами. У разі розбіжності, складається протокол і про це повідомляється орган МНС.

При неможливості виконати гідравлічні випробування, пов'язаної з відсутністю води, замість них проводиться пневматична перевірка. Вона може проводитися на додаток до вищевказаних. У цих випадках перевіряється щільність диктує клапана, випробовуються інші елементи системи, або як попередня. Для цієї мети в систему закачується повітря.

Документація випробування протипожежного водопроводу

Випробування внутрішнього протипожежного водопроводу завершується складанням акта за порядком, затвердженим МНС. Додатково пишеться протокол випробування на водоотдачу. Вони представляються співробітникам по нагляду за пожежною безпекою під час планової перевірки об'єкта. У даних документах мають бути вказані:

  • загальні відомості;
  • дата, місце і час проведення випробувань;
  • назва об'єкта, або його частини, обмеженою протипожежними стінами;
  • номера стояків і кранів по гідравлічній схемі;
  • відомості про обслуговуючої організації;
  • інформацію про кранах, клапанах, рукавах, насосах та інших пристроях водопроводу, їх кількість, номери, стан;
  • водяне тиск в диктує крані, і її витрата на момент найбільшої витрати для господарських потреб.

У документах перевірки на справність вказується стан, працездатність і виявлення несправності вузлів водопроводу. Утримувати в повній справності протипожежні системи на об'єктах допоможе компанія НАІС. Організація є стабільним і надійним постачальником пожежного обладнання. Автор статті: ПП "НАІС-Н"