Види інструктажів з пожежної безпеки

Всі власники і керівництво підприємств, організацій, установ, а також підприємці і всі співробітники, що працюють на підставі трудових договорів зобов'язані знати, що на законних підставах на них покладається вимога організації або проходження своєчасного навчання або інструктажу з протипожежної безпеки (ПБ). Що стосується контролю за виконанням вимог, то ця місія покладена на місцеві структури ДПН.

види інструктажів з пожежної безпеки

Види протипожежних інструктажів

Згідно відповідних нормативних документів встановлено такі види протипожежних інструктажів:

  • вступний;
  • первинний;
  • повторний;
  • позаплановий;
  • цільової.

Тепер розглянемо всі види протипожежного інструктажу більш детально

Вступний інструктаж

Проводиться один раз в спеціальному обладнаному для цього кабінеті (приміщенні, залі), яке повинно бути укомплектовано необхідними тематичними посібниками (навчальні та методичні матеріали, вогнегасники, ШСЗ) для всіх нових співробітників.


Пожежна профілактика і її завдання детально описані в нашому огляді


Обов'язковість проведення подібного інструктажу не залежить ні від посади, ні від стажу роботи, ні від кваліфікації, ні від освіти. Проведенням інструктажу, як правило, займається посадова особа, яка несе відповідальність за ПБ та призначений відповідним наказом керівництва.

Первинний інструктаж

Проводиться для всіх без винятку нових співробітників, які вже пройшли вступний інструктаж, безпосередньо на робочих місцях, а також для співробітників переведених з інших підрозділів підприємства.

Повторний інструктаж

Проводиться час від часів вибірково з кожним працівником установи. Мета такого інструктажу - перевірка наявності необхідних знань щодо ПБ і необхідних дій при виникненні НС.


Як користуватися вогнегасником дізнайтеся з нашої статті на сайті


Позаплановий інструктаж

Проводять в ситуації, коли виникає необхідність доведення до відома працівників важливої ​​інформації про випадки або пригодах (пожежах) з людськими жертвами, серйозними руйнуваннями, нанесенням шкоди на підприємствах подібного профілю в рамках однієї компанії або відомства, а також поширення інформації про зміну правил чи вимог по ПБ.

Цільовий інструктаж

Проводять безпосередньо перед початком проведення тимчасових або пожежонебезпечних робіт. Подібний інструктаж зазвичай супроводжується видачею допуску або дозволу для їх виконання. До цієї категорії відносяться роботи, пов'язані з ліквідацією аварій, а також роботи, пов'язані з використанням відкритого вогню і вибухонебезпечних матеріалів.

види протипожежних інструктажів

Основні цілі протипожежних інструктажів

Всі п'ять видів інструктажів з ПБ використовуються для наступних цілей:

  1. Ознайомлення нових співробітників підприємства з територією і плануванням приміщень, основними маршрутами евакуації, вимогами і діями при виникненні пожежі.
  2. Надання необхідної інформації щодо специфіки діяльності установи (небезпека сировини і готової продукції, що використовується пожежне обладнання та транспортні засоби).
  3. Ознайомлення з правилами, заходами щодо обережності і вимог ПБ.

Досвід багатьох років показує, що подібний комплексний і розгорнутий підхід до інструктування всіх без винятку працівників підприємства, включно з представниками підрядників і фахівців, які постійно працюють з відкритим вогнем або пожежонебезпечними матеріалами, дозволяє досягти непоганих результатів у забезпеченні практично повного дотримання режиму ПБ як приміщеннях, так і на території. Особливо актуальним і важливим це питання є на підприємствах, які належать до підвищеної категорії по вибухонебезпечності і ПО. Автор статті: ПП "НАІС-Н"