Що можна гасити порошковим вогнегасником

Содержание статьи:

У разі пожежі на виробничому підприємстві, на складі, в гаражі або автомобілі найбільш ефективний спосіб гасіння вогню - порошковий вогнегасник. Порошок накриває вогнище полум'я і перешкоджає надходженню кисню, тим самим блокуючи процес горіння.

Що можна гасити порошковим вогнегасником в залежності від класу загоряння

Розроблено кілька класів порошкових вогнегасників, кожен з яких ефективний в залежності від типу матеріалу, що піддався займання:

  1. Клас А - для твердих матеріалів з дерева чи паперу.
  2. В - для легковозгораемие рідин - фарби, розчинника, бензину.
  3. З - горючих газоподібних речовин.
  4. D - титану, магнію та матеріалів, що містять метал.
  5. Е - електрообладнання під напругою.
Що можна гасити порошковим вогнегасником

У боротьбі з пожежею слід використовувати правильний порошковий вогнегасник Що можна гасити з його допомогою підкаже маркування на балоні, що підтверджує наявність в ньому спеціального порошку.


Який вогнегасник для авто краще читайте в нашому огляді


Правила експлуатації

Спочатку потрібно підготувати вогнегасник до роботи. Запірно-пусковий механізм захищений пломбою, яку потрібно зірвати, далі прибрати запобіжну чеку. Далі звільняється насадка шланга і направляється в сторону вогнища загоряння. Порошок почне надходити після натискання на важіль (також це може бути кнопка), який зазвичай розташовується у верхній частині корпусу. Є також кілька правил, яких повинен дотримуватися людина, що користується вогнегасником:

  • робоче положення корпусу пристрою - строго вертикальне;
  • перебувати потрібно з навітряного боку вогню на відстані не менше 1 метра;
  • полум'я гаситься з підстави;
  • якщо спалах відбувся в нішах, то гасити вогонь потрібно зверху;
  • процес ліквідації пожежі повинен проводитися не поодинці, а кількома людьми;
  • після припинення горіння обов'язково упевнитися у відсутності умов для повторного загоряння; відпрацьовані вогнегасники треба здати на перезарядку.

При роботі з порошковим протипожежним обладнанням завжди піднімається хмара пилу, при якому важко дихати і розрізняти предмети. Цю особливість потрібно врахувати і по можливості використовувати індивідуальні засоби захисту.


Які бувають види вогнегасників і як їх використовувати дізнайтеся з нашого огляду


Що не можна гасити порошковим вогнегасником

Дане обладнання не можна розглядати в якості основного для ліквідації масштабної пожежі. Воно призначене для оперативного використання і ефективно для гасіння невеликій площі загоряння.

Що не можна гасити порошковим вогнегасником

Є певні типи пожежі, при яких не можна застосовувати пристрої порошкового типу:

  1. якщо горить електрообладнання, що знаходиться під напругою вище 1000 В;
  2. категорично заборонено гасити лужні і лужноземельні метали;
  3. якщо процес горіння не супроводжується постійним доступом повітря;
  4. не підходить для усунення загоряння окремих видів електронного обладнання, а також електромашин колекторного типу, так як попадання порошку може вивести їх з ладу.

Не допускається гасіння порошком, якщо пожежа виникла в приміщенні об'ємом менше 40 куб.м, оскільки через сильного роздратування дихальних органів присутній загроза нанесення шкоди здоров'ю людини. Важливо пам'ятати, що гасіння за допомогою порошкового вогнегасника не дає охолоджуючого ефекту, що загрожує повторним самозаймання. Повний спектр вогнегасників можна знайти в компанії НАІС-Н, яка поставляє пожежне обладнання на протязі багатьох років. Автор статті: ПП «НАІС-Н»