Що не можна робити під час пожежі

Перше і найголовніше правило - ніколи не можна панікувати в екстреній ситуації. Від цього залежить як ваше життя, так і життя тих, кого вам, можливо, доведеться рятувати при необхідності. Важливо залишатися зібраними, холоднокровним і впевненим у своїх силах. Не варто переоцінювати свої можливості, краще швидко евакуювати себе та інших.


Про основні причини пожеж на виробництві читайте в нашому огляді


Що не можна робити під час пожежі

Дотримання простих правил поведінки при пожежі допоможе врятувати багато життів:

  • При пожежі заборонено гасити електроприлади водою, мокрими рушниками і ганчірками. Для цього використовуються вогнегасники категорії Е. При гасінні телевізора можна перебувати близько, адже він може вибухнути.
  • Жителям верхніх поверхів не можна вистрибувати з вікна. За статистикою, кожен другий стрибок починаючи з четвертого поверху смертельний. Іноді безпечніше дочекатися рятувальників або вибратися з палаючої будівлі при наявності необхідних знань.
  • Не можна ховатися в далекій від пожежі кімнаті, в шафу, під диван, в коморі або підсобці, у ванній і інших подібних укриттях в приміщенні. Вогонь рано чи пізно туди добереться і про порятунок можна буде забути.
  • Марно витрачати час на порятунок речей, що знаходяться в будинку, будь то дорогий телефон, комп'ютер, документи або навіть золотий ланцюжок. Це має сенс лише в разі, коли людині нічого не загрожує і вогонь лише тільки розгорівся. В першу чергу треба рятувати себе і інших мешканців будинку.
  • Не можна перебувати в задимленому приміщенні без хустки або будь-якої тканини, бажано вологою, якої ви будете прикривати ніс, рот і голова, а також пересуватися в повний зріст, бігати. Переміщатися до виходу треба поповзом.
  • Не слід вдаватися до використання саморобних тросів і "сходів" із простирадл, рушників або штор, використовувати водостічні труби, якщо ви живете вище другого поверху. Ризик зірватися з великої висоти досить високий. Не можна також викидати у вікно матрац або інші меблі і стрибати на неї.
  • Прокинувшись в задимленій квартирі, не можна залишатися в сидячому положенні на ліжку або вставати. У такій ситуації правильним рішенням буде скотитися на підлогу і пересуватися по ньому поповзом, слідом дістатися до дверей і тильною стороною долоні обережно до неї доторкнутися. Якщо двері гаряча - за нею пожежа.

Про те, як гасити пожежу - читайте в нашій оглядовій статті


Що категорично не можна робити під час пожежі в будинку

Що категорично не можна робити під час пожежі в будинку

  • Не можна зволікати з викликом пожежної аварійно-рятувальної служби та намагатися заздалегідь загасити самостійно пожежа. Це допустимо тоді, коли пожежа невелика;
  • Не відкривати / розбивати вікна і не розорювати двері. Вступник кисень таким чином ще більше посилить полум'я. Якщо не здійснюється доступ повітря в палаючу кімнату, в такому випадку можна відкрити вікно, щоб покликати на допомогу;
  • Не користуватися ліфтом. Багато хто забуває, що не можна робити це під час пожежі. У разі, якщо будівля знеструмлять, можна опинитися в пастці;
  • Не можна бігати або крутитися, якщо загорілася ваша одяг. По можливості необхідно скинути з себе одяг. Падайте на підлогу і починайте перекочуватися з боку в бік;
  • По сходах, повністю охопленої димом, також не можна спускатися. Мокру хустку або будь-яка інша тканина не захистять від чадного газу. У лічені секунди чоловік може втратити свідомість, а гаряче повітря обпечеться легкі.

Важливо пам'ятати і дотримуватися правил поведінки при екстрених ситуаціях. Саме при пожежах важливим фактором буде дотримання спокою і не допускати паніки. У разі виникнення пожежі правильним буде швидко оцінити обстановку і в першу чергу зрозуміти як можна зберегти людські життя. Дотримання елементарних правил при пожежах допоможе уберегти і себе і оточуючих, а справний і сучасне пожежне обладнання тому запорука.