Первинні засоби пожежогасіння та їх використання

Для того, щоб зрозуміти, які засоби пожежогасіння відносяться до первинних, слід визначити їх основні положення. Первинні засоби гасіння пожежі - це матеріали або прилади, що сприяють зменшенню або повного знищення загоряння на перших його етапах. Застосовуються вони виключно в цілях гасіння загоряння.

первинні засоби гасіння пожежі

Основні первинні засоби пожежогасіння

Перш ніж перерахувати, що відноситься до первинних засобів пожежогасіння, необхідно зрозуміти, для кого вони призначені. Такі кошти використовуються співробітниками організацій, відвідувачами установи та іншими спеціально ненавченими гасіння пожеж людьми. Тому первинні пристосування для ліквідації загоряння повинні бути загальнозрозумілою в експлуатації і доступні в використанні. Первинні засоби пожежогасіння це:
  • Переносні вогнегасники;
  • Пожежний інвентар;
  • Піщані матеріали;
  • Аерозольні генераторні вогнегасники;
  • Пожежні крани;
  • Спеціальні покривала.

Пожежний інвентар

Першим, до чого необхідно вдатися при початкових етапах зменшення загоряння, є пожежний інвентар. Він включає в себе ємності для води, ломи, лопати та інші пристосування, що сприяють швидкому усуненню горіння або розбиранні конструкцій. Розміщується інвентар на пожежних щитах. При цьому певного переліку складових його приладів не існує. Головна вимога до інвентарю, який входить до переліку первинних засобів пожежогасіння, це швидкий доступ і легкість визначення його місця розташування (яскравий окрас).

Вогнегасники

Вогнегасники найпоширеніший тип обладнання, призначений для усунення загоряння. Вони також входять в первинні засоби гасіння пожежі і займають в цьому списку лідируючу позицію. Розрізняються дані прилади за своїм виглядом, місця призначення, що застосовується речовини, способу відновлення ресурсів (якщо це можливо). Вогнегасники обов'язкові до встановлення майже всюди.

Пісок

Пісок призначений для того, щоб ліквідувати доступ повітря до вогнища спалаху. Спосіб його застосування дуже простий. Його використання максимально ефективно при гасінні загоряння на початкових етапах його прояви. Для зберігання використовується ящик для піску.
перелік первинних засобів пожежогасіння

Необхідні первинні протипожежні засоби

Первинні засоби обов'язкові до наявності в будь-якій організації. Обумовлено це їх високою ефективністю при виникненні пожежі. Завдяки їм можна усунути вогонь на початковому етапі його поширення, що призведе до зменшення негативних наслідків. Купити пожежне обладнання, яке забезпечить безпеку співробітникам фірми або учням навчального закладу, можна в компанії НАІС. Особливістю організації є надання спеціалізованого обладнання для ліквідації загоряння за лояльними цінами. У компанії надійного постачальника протипожежного обладнання можна придбати засоби пожежогасіння як для неспеціалістів, так і для професіоналів.

Автор статті: ПП "НАІС-Н"