Класи пожеж

Пожежі класифікуються по виду палаючих матеріалів. Дані про специфіку загоряння необхідні для правильного вибору і ефективного застосування засобів пожежогасіння. Ця стаття покликана дати відповідь на питання, які бувають пожежі.

Класифікація пожеж

класи пожеж

Клас «A» - тверді матеріали

Найбільш поширений клас пожежі в побуті та виробничої діяльності. Самозаймання не відбувається, для виникнення пожежі потрібно джерело загоряння: іскра, відкритий вогонь, інтенсивне теплове випромінювання. Гасіння проводиться всіма доступними засобами.
  • A1. Деревина та її похідні, натуральні і синтетичні текстильні вироби. Температура займання залежить від вмісту вологи, сорти дерева, розмірів і форми дерев'яної конструкції. Бавовняні і вовняні тканини запалюються при нагріванні до 400 ° С і 600 ° С відповідно. Горючі властивості синтетичних тканин різні.
  • А2. Пластмаси і гумові вироби, схильні до гниття. У процесі горіння виділяється токсичний дим. Горючі властивості безпосередньо залежать від хімічного складу, існують негорючі матеріали цього підкласу.

Клас «B» - горіння рідин

Горючі компоненти легкозаймисті та горючі рідини. Вода для гасіння таких пожеж непридатна, в більшості випадків пожежними застосовується піна, при виникненні незначного загоряння можливо використати вогнегасники.
  • В 1. Нерозчинні у воді речовини: натуральні та синтетичні масла, ефір, нафтопродукти, лакофарбові вироби. При пожежі найбільшу небезпеку представляють не самі ЛЗР, а їх пари, які вибухають при змішуванні з повітрям, тому обов'язковою вимогою до таких речовин є зберігання в щільно закритій тарі.
  • В 2. Розчинні у воді речовини: гліцерин, спирти.

Клас «C» - горіння газів

Речовина, що знаходиться в газоподібному стані займає весь наданий йому об'єм, зберігання і транспортування газів зазвичай відбувається в стислому або зрідженому стані. Займистих вважається газ, який горить при звичайній концентрації кисню в повітрі. При нагріванні резервуари з займистих газом, тиск в ній різко зростає, що призводить до руйнування балона і виходу газу в приміщення. Вихід побутового газу в приміщення призводить до вибуху при наявності фактора запалення і досягненні вибухонебезпечної концентрації.
класифікація пожеж

Клас «D» - горіння металів

Горіння металів супроводжується викидом великої кількості іскор. Гасіння проводиться припиненням надходження повітря в область пожежі спеціальними порошковими складами, які не вступають в реакцію з палаючим металом.
  • D1. Елементи групи легких металів: алюміній, магній. У порошкоподібному вигляді горять і становлять загрозу вибуху.
  • D2. Представники лужних металів: натрій, калій. Здатність до самозаймання при попаданні у водне середовище.
  • D3. Хімічні сполуки металів, металеві гідриди.

Клас «E» - горіння матеріалів установок під напругою

Першочерговим дією пожежних в цьому випадку є знеструмлення об'єкта. Для гасіння застосовуються вогнегасні порошки і газові склади, що не володіють електропровідністю.

Клас «F» - пожежі за участю радіоактивних матеріалів

На підприємствах атомної галузі обов'язковий план дій персоналу в надзвичайних ситуаціях і налагоджена схема пожежогасіння. Класифікація пожеж необхідна для оперативного прийняття рішень, швидкої ліквідації наслідків і забезпечення безпеки пожежних команд. Збір і систематизація даних про те, які бувають пожежі та їх класифікація, допомагає в розробці профілактичних заходів, удосконалення обладнання, від якого залежить не тільки збереження майна, але і життя людей. Працююча в сфері поставок пожежного обладнання компанія «НАІС», може служити зразком надійності і безперервного розвитку.

Автор статті: ПП "НАІС-Н"