Маркування пожежних рукавів

Пожежні рукави - обов'язковий протипожежний інвентар вогнегасних підрозділів МНС, призначений для перекидання під високим тиском води, порошку і пінних розчинів в зону гасіння пожежі. Виробники випускають це оснащення у вигляді гнучких трубопроводів, які мають різні технічні та експлуатаційні характеристики. Існуюча маркування пожежних рукавів допомагає зробити правильний вибір.

маркування пожежних рукавів

 

Особливості маркування протипожежних рукавів

Як і весь пожежний інвентар, протипожежні рукава випускаються відповідно до регламентованих ГОСТами. За цільовим призначенням і умовами роботи вони класифікуються на всмоктувальні, напірні і напірно-усмоктувальні типи. Позначення на всмоктуючих і напірно-всмоктувальних типах містить наступну інформацію:

  1. Бренд або товарний знак.
  2. Технологічне позначення класу (Б - бензин, гас, дизпаливо, масла на базі нафти; В - технічна забруднена вода; Г - перекачування різноманітних газів; КЩ - неорганічні розчини невисокої концентрації; П - питні напої).
  3. Діаметр (мм).
  4. Робочий напір (МПа).
  5. Довжина (м).
  6. Місяць, (квартал), рік виготовлення.
  7. Найменування ГОСТу.
  8. Штамп ОТК.

Як користуватися пожежним рукавом читайте в нашому огляді


Виробниче маркування пожежних рукавів напірного типу

  1. Логотип виробника або торговий знак.
  2. Інформацію про функціонал, в залежності від наявної комплектації: РПМ - для пожежної автомобільної техніки; РПК-пожежної крани; РПК-Н - для використання з зовнішніми пожежними кранами; РПК-В - експлуатація з внутрішніми модифікаціями пожежних кранів.
  3. Розшифровку матеріалів виготовлення: Д -двостороння покриття полімерним матеріалом; П - наявність внутрішнього гідроізоляційного шару, спеціальне просочування каркаса; В - гідроізоляційний матеріал внутрішньої частини рукава.
  4. Діаметр (в мм).
  5. Робочий напір (в МПа).
  6. Параметр довжини в метрах (вказується тільки для РПК типів).
Виробниче маркування пожежних рукавів

  Маркування пожежних рукавів, які виконуються для спеціального призначення, містить додаткові технологічні позначення:

  • И - зносостійкість;
  • М - посилена стійкість до нафтопродуктів і різних олій;
  • Т - посилені термостійкі властивості.

Вибір постачальника

Спеціалізована компанія НАІС є надійним постачальником пожежного обладнання. Вся представлена продукція пройшла сертифікацію і має підтверджуючі документи. Спеціальна символіка та маркування пожежних рукавів для транспортування вогнегасних речовин забезпечує хорошу видимість і читаність протягом всього експлуатаційного періоду.