Причини виникнення лісових пожеж

Лісова пожежа - стихійний неконтрольований процес горіння природного комплексу, що представляє небезпеку не тільки для флори і фауни, а й для прилеглих населених пунктів. Виключивши найбільш поширені причини загоряння, можна уникнути нанесення шкоди економічному і екологічному стану території регіону.

які основні причини виникнення лісових пожеж

Які основні причини виникнення лісових пожеж

Причин загоряння рослинності на лісовій території кілька. Їх прийнято класифікувати на антропогенні і природні. На частку причин, викликаних людським фактором, доводиться до 90% всіх лісових пожеж. І лише 10% відносять до природного фактору.


Які бувають вогнегасники читайте в огляді від НАІС


Антропогенні причини

Щорічно людська безвідповідальність призводить до небезпечного стихійного лиха з масштабними наслідками. Типові причини виникнення лісових пожеж з вини людини:

  • недотримання заходів пожежної безпеки (залишки непогашені вугілля від розведеного багаття, кинутий залишок недопалки або палаючий сірник, підпал листя і сміття поблизу від дерев або на торфовищах, розведення відкритого вогню біля машин, викид матеріалу, просоченого горючими речовинами);
  • безконтрольний трав'яний упав в пожежонебезпечний сезон (регулярно проводиться у весняний і осінній період);
  • викид в лісосмузі скляної тари, що спрацьовує як лінза при сонячному нагріванні; навмисний підпал (доводиться до 30% випадків);
  • використання фейверков, вибуховий характер яких може спровокувати лісова пожежа; застосування в вогнепальній мисливському рушницю пижів, виготовлені з легкозаймистих матеріалів.

Перераховані причини відносяться до основних факторів, що визначають стан і динаміку природно-господарських об'єктів нашої країни.

основні причини виникнення лісових пожеж

Природні причини

Незважаючи на невеликий відсоток, природні фактори також не варто ігнорувати. Оскільки вони можуть давати великі руйнівні наслідки. Природні причини виникнення лісової пожежі:

  • самозаймання (відбувається під час посушливої погоди і досягнення температури повітря понад 50 ° С);
  • розряд блискавки (частіше під удар потрапляють дерева, що ростуть на височинах);
  • землетрус;
  • виверження вулканів;
  • смерчі, бурі, урагани;
  • підземні торф'яні пожежі.

Найбільшу загрозу несуть верхові лісові пожежі, швидкісні параметри яких досягають до 100 метрів в хвилину. Щоб збиток був мінімальним, потрібно негайне гасіння пожежі. Тому в боротьбі з локалізацією лісового загоряння важливу роль відіграють ефективні засоби пожежогасіння. Серед надійних постачальників пожежного обладнання - компанія НАІС, що пропонує сучасні системи ліквідації вогню.