Перевірка вогнегасників

Вогнегасник – це ключовий елемент системи пожежної безпеки на будь-якому об'єкті. Часті випадки, коли в момент виникнення пожежі вогнегасник не спрацьовує. Причина всьому - поломка, неправильне встановлення. Це величезний мінус, оскільки до моменту приїзду пожежників вогонь може швидко поширитися. Ось тому, перевірка вогнегасників – це обов'язковий пункт, якого необхідно дотримуватись як на робочих об'єктах, так і в побуті. Перевіряється не тільки працездатність пристрою, а й його правильне розташування, надійність кріплення та можливість вільного доступу до нього.


Які бувають види вогнегасників читайте у нашому детальному огляді


Періодичність перевірки вогнегасників

Огляд вогнегасників - це комплекс робіт, який складається з декількох видів перевірки: первинної, технічної, а також включає капітальний огляд кожні 5 років. Первинна перевірка виконується перед введенням вогнегасника в експлуатацію вперше та включає такі дії:

  • зовнішній огляд пристрою: оцінюється чи немає поверхні вогнегасника сколів, подряпин, вм'ятин, інших механічних ушкоджень. Перевіряється справність індикатора тиску, як опломбований запобіжний пристрій;
  • перевірка комплектації: наявність паспорта, інструкції;
  • аналіз місця встановлення.
Перевірка вогнегасників

Додатково вимірюється маса вогнегасника та вогнегасної речовини, перевіряється стан гнучкого шланга та розпилювача, ходової частини. Усі результати виконаної перевірки заносяться до техпаспорта. До того ж, пристрою надається порядковий номер. При подальшій експлуатації періодичність перевірки вогнегасників не рідше одного разу на місяць. При цьому огляді перевіряється:

  • відповідність заводського номера та наявність паспорта на вогнегасник;
  • дата проведення технічного обслуговування;
  • наявність цілісності пломби, улаштування блокування, зовнішніх пошкоджень.

У цьому періодичність огляду вогнегасників може змінюватися, з впливу зовнішніх чинників. Падіння, механічний удар, подряпини – це є приводом для перевірки пристрою.

Перезаряджання вогнегасника: коли виконується

Залежно від вмісту всередині прийнято виділяти кілька термінів перезавантаження вогнегасника. І так це:

  • вода або вода з добавками, піна: не рідше одного разу на рік;
  • порошок, хладон, вуглекислота: один раз на 5 років.

У той же час усі переносні або пересувні вогнегасники із зарядом порошку, хладону та вуглекислоти підлягають щорічній перевірці.

Перезаряджання вогнегасника

Капітальна перевірка вогнегасника

Коли йдеться про капітальний огляд, період перевірки вогнегасників становить кожні 5 років. Під час такої перевірки кожен пристрій розряджається повністю, а його корпус ретельно очищається від залишків ОТВ. Додатково виконується гідравлічне випробування, щоб оцінити такі показники, як міцність та герметичність корпусу, надійність шланга та запірних пристроїв. У разі виявлення сильних пошкоджень або слідів від корозії або після закінчення гарантійного терміну зберігання пристрій підлягає повній заміні.


Про правила користування вогнегасником можна дізнатися з нашого огляду


Таким чином, терміни перевірки вогнегасників – це первинний візуальний огляд, огляд кожного місяця та кожні п'ять років капітальний огляд та перевірка працездатності. З питань придбання вогнегасників звертайтесь в магазин пожежного обладнання НАІС-Н. Автор статті: ПП "НАЇС-Н"