Перевірка пожежних кранів на водовіддачу

Протипожежний водопровід важливий для усунення пожежі на початковому етапі. Щоб переконатися в його працездатності, важливо перевіряти стан і функціональність пожежних кранів (ПК). Робити це, згідно з чинним законодавством, покладено не рідше ніж один раз кожні півроку.

Перевірка пожежних кранів на водовіддачу: вступна інформація

Водовіддача ПК - це витрата води через ПК за певний час. Перевірка пожежних кранів на водовіддачу потрібна для вимірювання витрати та напору рідини, а також тиску в системі. Отримані показники звіряють з затвердженими нормативами. Для діагностики застосовують спеціальні прилади - гідротестери, які підлягають обов'язковій державній повірці в спеціалізованих лабораторіях. За допомогою гідротестера знімають показники витрати і тиску води при імітації навантаження.

перевірка пожежних кранів на водоотдачу

При відхиленні отриманих показників від базових з'ясовують причини розгерметизації ВПВ, так як це небезпечно при виникненні пожежі. Розгерметизації внутрішнього водопроводу з'являється з наступних причин:

  • некоректний монтаж водопроводу по схемам, які не відповідають початковим проектом;
  • забруднення труб;
  • протікання на лінії.

Випробування пожежних кранів на водовіддачу

Для контролю працездатності пожежні крани перевіряють кожні півроку. Розташовані пристрою в спеціальних шафах на стояках ВПВ і завжди повинні бути справним. Випробування пожежних кранів на водовіддачу зазвичай включає:

  • підготовку бака;
  • під'єднання приладу до ПК при закритому вентилі;
  • стравлювання повітря;
  • визначення витрати рідини і тиску.

Відповідальність за своєчасне проведення випробувань ВПВ і ПК відповідають керівники підприємств. Проводити перевірку ПК на водовіддачу мають право компанії, у яких є ліцензія на таку роботу.


Читайте про випробування протипожежного водопроводу в нашому огляді


Порядок дій при перевірці:

  1. Відкрити шафу, від'єднати рукав.
  2. З'єднати вимірювальний пристрій і клапан, а пожежний рукав приєднати до гідротестеру.
  3. Прокласти рукав в місце передбачуваного протоки води. Якщо воду збираються зливати в вікно або через двері - відкрити вікно або двері. Якщо ж в бак - направити ствол в цю ємність.
  4. Бажано, щоб цей етап перевірки виробляли дві людини. Один перевіряючий утримує стовбур в потрібному напрямку, його помічник - відкриває клапан крана.
  5. Зафіксувати за допомогою манометра тиску рідини у диктує клапана або стовбура.
  6. Відключити насос, перекрити кран.
  7. Записати показання в журнал.
  8. Від'єднати гідротестер. З'єднати штатний рукав з клапаном або стволом. Закрити і опломбувати шафа.

випробування пожежних кранів на водовіддачу

Важливість працездатного обладнання

Чинне законодавство, а також здоровий глузд, зобов'язують підприємства встановлювати і періодично перевіряти протипожежне обладнання. Якщо воно в робочому стані, то при загорянні в сотні разів підвищується ймовірність ліквідації джерела небезпеки, що дозволяє уникнути трагедій і фінансових витрат. При виборі протипожежного обладнання слід врахувати надійність постачальника. Компанія «НАІС» поставляє протипожежне обладнання та співпрацю з цією організацією дозволяє знизити витрати на утримання комплексу протипожежних засобів. Автор статті: ПП "НАІС-Н"