Вимога до пожежних щитів

Зміст статті:

Протипожежне обладнання вдосконалюється з кожним роком. Сучасні системи дозволяють миттєво сповіщати і ефективно локалізувати осередки займання, до приїзду команди рятувальників. Поряд з цим, продовжують використовувати традиційні засоби первинного пожежогасіння, а одним з головних виступає пожежний щит. Це стінова конструкція, на якій розташовуються первинні засоби гасіння, інвентар та інструмент - все, що допоможе боротися з вогнем, як тільки утворилися перші його осередки.

Вимога до пожежних щитів

Законодавство з контролю пожежних щитів

Щоб правильно облаштувати і розмістити пожежний щит норми законодавства потрібно вивчити досконально. Серед основних документів галузі:

  1. Правила протипожежного режиму;
  2. Правила пожежної безпеки;
  3. ГОСТ 12.4.009-83.

Ці документи постійно оновлюються, так на сьогоднішній день діють зміни ППР від 2017 року. Одне з головних нововведень - вогнегасник виключений з обов'язкового переліку по комплектації ПЩ. Крім цього, питання комплектації і розташування, регламентуються внутрішніми документами об'єктів, де вони розташовуються.

Вимоги щодо розміщення пожежних щитів

Законодавство чітко визначає обов'язковість розміщення конструкції, її наповнення і візуалізацію. Щити необхідні там, де відсутні внутрішні інженерні комунікації, а саме водопроводи. Також на об'єктах нерухомості, які не обладнані стаціонарними системами пожежогасіння, а до найближчого джерела води понад 100 метрів. Тому, ПЩ можна зустріти в цехах підприємств, на складських і логістичних комплексах, майстерень і багатьох інших промислових об'єктах.


Що включає в себе пожежна профілактика та її завдання - читайте в нашому огляді


Крім цього, вимоги до пожежних щитів встановлюють уго місце розташування, а перебувати конструкція повинна на стіні, де її добре видно і до неї нескладно дістатися. Залежно від категорії будинку щодо класу пожежної небезпеки, регламентується площа розміщення одного щита. Максимальна площа для одного пожежного щита, не повинна перевищувати 1,8 тис. Кв. м. Якщо проводяться роботи пов'язані з вогнем, необхідна наявність мобільного ЩПП.

Склад щита і колірна візуалізація

Комплектація інвентарем і інструментом наступна:

  1. сокиру;
  2. багор;
  3. штикова і совкова лопата;
  4. конусное відро;
  5. лом;
  6. протипожежне полотно.

Можуть використовуватися й інші предмети, наприклад комплекти для різання електричної проводки. Для того, щоб обладнання було більш помітним, є вимоги щодо забарвлення. Основна частина білого кольору, окантовка ж у конструкції червона, шириною від 3 до 10 см. У червоний колір фарбують рукояті сокир і лопат, конусное відро. Необхідна регулярна інвентаризація і перевірка функціональності ПЩ.

Склад щита

Про первинні засоби пожежогасіння можна знати з нашого огляду


Пожежне обладнання від надійного постачальника

Для ефективного облаштування обладнання по боротьбі з вогнем і відсутності проблем з боку контролюючих органів, рекомендується звернутися в компанію НАІС. Тут великий вибір пожежного обладнання, і соблюдадени всі вимоги до пожежного щита, які задовольняють чинним законодавством. Невисокі ціни, оперативна доставка та монтаж, гарантують якісне і взаємовигідне співробітництво. Автор статті: ПП «НАІС-Н»