Вимоги до протипожежного водопостачання

Зовнішні водопровідні системи призначені для локалізації джерел пожежі на об'єктах промислового призначення. До таких систем відносяться гідранти і напірні станції, які вважаються важливою складовою протипожежного захисту. Гідранти можуть розташовуватися як всередині будівлі, так і за межами будівель.


Чим комплектується внутрішній протипожежний водогін читайте в нашій статті


Об'єднуючись з водопроводами і напірними станціями, вони забезпечують миттєве підключення засобів пожежогасіння в екстрених випадках. До внутрішніх засобів пожежогасіння також відносяться автоматичні розбризкувачі. Гідранти і пламегасители рятують при нестачі концентрованих громадських ліній водопостачання. Їх розміщення повинно гарантувати гасіння дільниці.

вимоги до протипожежного водопостачання

Загальні вимоги до джерел протипожежного водопостачання

Розміщення гідрантів проводиться ще на першій стадії проектування приміщень. Якщо об'єкт являє собою виробниче приміщення класу небезпеки Ф5, дозволяється не враховувати розміщення зовнішніх протипожежних систем. Такий проект передбачає розташування тільки внутрішніх гідрантів і автоматичних розбризкувачів на всіх поверхах. Необхідно враховувати, що існує кілька ступенів вогнестійкості 1 і 2-ї групи.


Методика випробувань внутрішнього протипожежного водопроводу описана в нашому огляді


Це найважливіший параметр, який включає в себе комплекс заходів по евакуації. Грамотно продуманий план істотно продовжує процес настання критичного моменту. Ступінь вогнестійкості оцінюється в процесі проектування і залежить від міцності споруди. Класи загрози призначаються, в залежності від функціонального призначення об'єкта. До таких об'єктів належать:

  • Ф1-дитячі заклади, громадські, житлові приміщення;
  • Ф2-громадські місця закритого і відкритого типу, театри, клуби, виставки;
  • Ф3-торговельні приміщення, кафе, ресторани, поліклініки, спортивні комплекси;
  • Ф4-загальноосвітні та культурні заклади, пожежні депо;
  • Ф5-об'єкти промислового виробництва, складські приміщення, с / г підприємства.

Швидкість поширення вогню безпосередньо залежить від горючості матеріалів. Будівельні матеріали також класифікуються на пожежонебезпечні, з малої і помірної небезпекою, що не представляють небезпеку, які відносяться до категорії К0-К3.

Вимоги до зовнішніх систем

Трубопроводи для протипожежної системи роблять з труби низького тиску. У процесі роботи вони повинні забезпечувати напір води висотою до 10 м з землі. Для підключення автоцистерни, по всій території розташовують гідранти. Необхідно враховувати ступеня промерзання ґрунту. Схема розташування трубопроводу може бути замкнутої або кільцевого типу.


Про завдання пожежної профілактики читайте в нашому докладному огляді


Тупиковий водопровід встановлюють на ділянці протяжністю менше 200 м. У всіх інших випадках рекомендують встановлювати кругові водопроводи. У таких системах сила гідромеханічного опору значно менше, а в екстрених ситуаціях з'являється ймовірність ізолювати аварійну ділянку. Система зовнішнього водопостачання може не встановлюватися на об'єктах наступного типу:

  • в населеному пункті не більше 50 осіб;
  • на 1 і 2 поверхових спорудах;
  • торгових приміщеннях розміром 150 кв. м;
  • підприємствах громадського харчування розміром менше 1000 кв. м;
  • складських приміщеннях і стоянках 50 кв. м.
Вимоги до внутрішніх систем

Вимоги до внутрішніх систем

Внутренний трубопровод должен быть оснащён пожарными кранами и автоматическими разбрызгивателями в таком количестве, чтобы обеспечивать эффективное тушение пожара. В проекте необходимо учитывать нормативный расход воды. Немаловажно грамотно продумать расположение трубопроводов с учётом их характеристик. В зависимости от расхода воды, необходимо учесть требования к насосным станциям.


Якісне і перевірене пожежне обладнання можна підібрати на нашому сайті


Щоб загасити 1 пожежа, потрібно 5-10 л / с. Цього достатньо, якщо споруди 1 і 2-х поверхові. У багатоповерхових будівлях цей коефіцієнт необхідно підвищити. При кількості робочого персоналу до 100 тис. Чоловік, виникає ймовірність виникнення 2-х синхронних пожеж, а значить, витрата збільшується до 35 л / с. Якщо кількість осіб перевищує 100 тис., В такому випадку можливе загоряння у 3-х різних місцях.