Гасіння пожеж в електроустановках

Займання в електроустановках виникає при використанні електричного обладнання. Цей вид пожежі може бути викликаний коротким замиканням або перевантаженими електричними кабелями. Він може бути дуже небезпечним для людини, що не дотримує порядок гасіння пожежі в електроустановках.

гасіння електроустановок під напругою

Фактори, що ускладнюють гасіння пожеж в електроустановках

Зважаючи на наявність високої напруги, речовини, використовувані при гасінні, стають електропровідними і можуть багаторазово розпалюватися. Іншим важливим фактором є ізоляція кабелів. Вони мають високу температуру вогню, горять без кисню, через що полум'я може повторно зайнятися після його ліквідації. Ці фактори впливають на вибір типу вогнегасника, необхідного для боротьби із загорянням.

Гасіння електроустановок

Палаюча електропроводка в найвищому ступені небезпечна. Тому засоби пожежогасіння для його придушення повинні бути досить ефективними:

  • для обладнання до 1000 В - використовується порошок;
  • для обладнання до 10 000 В - використовується вуглекислий газ;
  • засоби пінного і водяного пожежогасіння підходять для знеструмлених електроустановок. Використовувати їх можна тільки після відключення обладнання від електропостачання.

Якщо неможливо знеструмити мережу, допустимо використання тільки вогнегасників з маркуванням "Е" на корпусі, придатних для усунення аварії на електроустановках. Вогнегасники, які містять вуглекислий газу, працюють на основі низькотемпературної струменя і відносяться до газового потоку. Після використання такого вогнегасника не залишається ніяких слідів. Однак, не слід використовувати вуглекислотні вогнегасники в замкнутому просторі, так як існує ризик пошкодження шкіри і отруєння. Гасіння електроустановок під напругою за допомогою порошкового вогнегасника вважається ефективним методом усунення загоряння. Порошок, присутній в складі, запобігає доступ кисню до матеріалу і, отже, перешкоджає поширенню полум'я, усуваючи повторні спроби загоряння. Вогнегасники цього типу з маркуванням "ВП" використовуються при гасінні кабельних ізоляційних матеріалів.

гасіння електроустановок до 1000 В

До складу порошкового вогнегасника входять мінеральні солі, змішані з різними хімічними добавками. Для роботи з порошковими засобами пожежогасіння потрібно захисна маска з урахуванням високої концентрації пилу в повітрі, а після їх використання приміщення необхідно очистити від шару порошку.

Гасіння електроустановок до 1000 В

Для гасіння вогню рекомендується використовувати порошкові вогнегасники, безпечні для активні і неактивні електричних мереж. Порошковий склад блокує надходження кисню, тим самим перешкоджаючи поширенню вогню.

Гасіння електроустановок під напругою понад 1000 В

При наявності високої напруги в осередку загоряння, перш за все необхідно повністю відключити електропостачання, і тільки після цього приступити до усунення полум'я. Якщо напругу не відключено, слід використовувати вуглекислотні вогнегасники, ефективні при гасінні палаючих безкисневих металів. Придбати пожежне обладнання за вигідною ціною можна через представника надійного постачальника пожежного обладнання - компанії "НАІС". Фірма пропонує оптові та роздрібні поставки, а також проводить індивідуальні консультації для своїх клієнтів.