Якого кольору має бути люк пожежного гідранту

Пересічна людина на питання про те, якого кольору має бути люк пожежного гідранту з упевненістю скаже, що тільки червоним. Більшість конструкцій фарбують саме так, але це не єдиний варіант. Головне завдання фарбування - це привернення уваги, тобто пожежний гідрант повинен бути помітний, тому червоний колір для цього ідеально підходить. Пожежна команда, яка прибула на місце виклику, швидко ідентифікує джерело води і підключається до нього. Законодавство ж, чіткого роз'яснення щодо колірної гами не дає.

Кришка люку пожежного гідранту повинна бути максимально помітною

Різні стандарти і правила регламентують в загальних рисах дане питання. Потрібна грунтовка і фарбування елементів протипожежного обладнання в кольори, що мають клас не нижче п'ятого. Тому і вибирають власники підприємств, на території яких розташовуються такі конструкції або місцева влада в населених пунктахз, червоний сигнальний варіант, він максимально помітний і його пошук не займає багато часу, що має вирішальне значення в процесі боротьби з вогнем.

Якого кольору має бути люк пожежного гідранту

 

Маркування люків підземного обладнання

На підтвердження слів про те, що жорстких вимог до фарбування кришок немає, досить поглянути на конструкції, розташовані на міських дорогах і прилеглій території. Вони практично нічим не відрізняються від каналізаційних люків, тільки літерними позначеннями "ПГ". Тому автомобілісти доволі часто зупиняються прямо на них, що може призвести до штрафу, оскільки ускладнюється робота пожежної команди. Буває, що комунальники фарбують ввірену їм власність різними фарбами і найчастіше, мова йде саме про червоний колір.

Поруч з гідрантом обов'язкова наявність знаку

Роздумуючи над тим, якого кольору має бути люк пожежного гідранту, не варто забувати і про інший важливий момент - оформлення знаків і покажчиків. Навіть пофарбований в сигнальний колір, гідрант буває непросто знайти, а ось знак значно прискорить даний процес. До них вимоги більш чіткі:

  1. кольори - червоний і білий;
  2. наявність підсвічування;
  3. фотолюминесцентность.

Якщо до кришки пожежний інспектор може причепитися лише в разі обмеження до неї доступу, то за неправильне оформлення і установку знака, штраф виписати набагато простіше.

Варіативність колірної гами для позначення технічних характеристик

Повертаючись до візуального оформлення, то рішення ще можна вибрати на підставі технічних характеристик обладнання, в першу чергу тиск. Так:

  1. Помаранчевий - найменший;
  2. Зелений - середній напір води;
  3. Синій - найпотужніший.

Якщо з гідрантом якісь проблеми і він неробочий, то його варто виділити чорним кольором. Такі рішення дозволять пожежному розрахунку зорієнтуватися в ситуації і прийняти рішення про пошук додаткових джерел води або навпаки, потужності наявного обладнання достатньо для боротьби з вогнем.

Якого має бути кольору люк пожежного гідранту

 

Помітність захисних конструкцій для підземного пожежного гідранту

У зимовий час застосовуються додаткові конструкції для захисту пожежного обладнання. Якщо на питання якого кольору має бути люк пожежного гідранту, однозначної відповіді немає, то ось такі конструкції, однозначно повинні бути помітними. Найчастіше застосовується конструкція у вигляді піраміди і ось вона, повинна бути максимально помітною, яскраво-червоного кольору, допускаються інші сигнальні варіанти. Пірамідка служить не тільки для утеплення і перешкоджання сніговими заметами, також не дозволяє паркуватися на гідрантах автомобілям. Якщо піраміда не використовується, тоді обов'язково очищати люк від снігу і льоду, тримати доступ до нього відкритим в будь-який час.

Надійне пожежне обладнання та комплектуючі до нього

Великий вибір пожежного обладнання, зокрема пожежних гідрантів та їх елементів, пропонує компанія НАІС. Тут представлена якісна і сертифікована продукція, консультанти дадуть відповідь на будь-які питання, підкажуть якого кольору повинен бути люк пожежного гідранту або де він взагалі повинен розташовуватися згідно з нормами законодавства. Оперативне відвантаження обладнання в будь-якій кількості, доставка і супутні послуги - все це переваги співробітництва з компанією НАІС.