Утилізація вогнегасників

Вогнегасники відносяться до категорії пожежного обладнання, яке після закінчення терміну служби необхідно утилізувати відповідно до норм законодавства. Це пов'язано із вмістом великої кількості токсичних речовин, вони не повинні потрапити до зовнішнього середовища. Крім того, балони під тиском при розбиранні стають небезпечними і можуть спричинити травми.


Як користуватись вогнегасником ми розповідаємо у нашій статті


Середній період експлуатації обладнання - близько 8-10 років, після цього потрібна регенераційна обробка або професійна утилізація вогнегасника. Вона проводиться за регламентом, який викладається у Зводі правил експлуатації. Відповідно до нього проходять організаційні та технічні заходи, які забезпечують безпечний процес демонтажу обладнання.

Утилізація вогнегасників

Списання вогнегасників

Утилізаційні заходи починаються з того, що влаштування вогнегасіння списується за регламентом. Списання вогнегасників проводиться у межах обліку відповідного устаткування зі складанням документів, у яких вказується дефектація пристроїв, що у непридатний стан. Слідом за цим проводиться переробка елементів обладнання, причому вона відрізняється для різних видів пристроїв для гасіння вогню. Але існують загальні етапи роботи для всіх типів:

  • Спочатку оцінюють тиск у колбі, щоб уникнути можливого локального вибуху.
  • Розбирає запірно-пусковий механізм, знімають сопло та шланг.
  • Виймають внутрішні елементи з дотриманням правил безпеки, оскільки вони містять екологічно шкідливі речовини.
  • Корпус просвердлюють і розбирають частини для подальшої переробки.
  • Усі складові вивозять на переробку – металеві частини, або спеціальний полігон для відходів.

Після закінчення утилізація вогнегасників фіксується у спеціальному документі- Акті утилізації.

Причини списання вогнегасників

Ситуації , коли настає момент необхідної утилізації, пов'язані як із закінченням терміну придатності. Причини списання вогнегасників зумовлені такими факторами:

  • Пристрої гасіння під час експлуатації проходять періодичну перезарядку, встановлену нормативно. У момент перезаряджання проводиться пожежний огляд. Якщо цього не сталося, обладнання вирушає на утилізацію.
  • Інша можлива причина – пошкодження корпусу. У цьому випадку пристрій списується і йде на демонтаж.

Умови утилізації вогнегасників

Різні наповнювачі колб визначають різні варіанти та способи утилізаційних заходів.

  • Утилізація вуглекислотних вогнегасників, основна спрямованість якої – гасіння електрообладнання, проводиться за загальною схемою, описаною вище. особливості:
    • скидання тиску на відстані не менше метра, оскільки рівень тиску високий;
    • збирання залишків вуглекислоти в герметичну ємність Роботи необхідно проводити в масці та рукавичках через високу токсичність матеріалів.
  • Утилізація порошкових вогнегасників проводиться за схемою у відповідності з техпаспортом пристрою. Порошок збирається у міцний герметичний пакет. Далі він може застосовуватися як азотне добриво, оскільки містить значну кількість цього хімічного елемента. Особливість – балон може бути використаний вдруге, наприклад, як ресивер повітряного компресора.
списання вогнегасників

У пристрої, в якому використовується принцип піноутворення, спочатку проводять скидання тиску та розгерметизацію. Водну суміш виливають у герметичну ємність, яку міцно закривають. Балон вичищають зсередини із застосуванням перетворювача іржі.


Які бувають вогнегасники читайте у нашому огляді


Здати будь-який тип вогнегасника юридичним особам можна до спеціалізованої організації, яка має ліцензію на роботу з утилізації подібних пристроїв. Для фізичних осіб ситуація інша – здати вогнегасник можна у МНС чи пожежну службу. Інший варіант - спеціальні пункти прийому металобрухту, організації, що займаються поставкою газових балонів, компанії з прийому вторсировини. Автор статті: ПП «НАІС-Н»