Чим гасити палаючу олію

Головною причиною загоряння на кухні зазвичай є сковорідка, залишена на включеній плиті, без нагляду. Масло сильно нагрівається до температури кипіння, потім, якщо його не вимкнути вчасно, починає диміти при температурі 230 ° C, а якщо це тваринні жири - смалець або сало, то при температурі 90 ° C, починає горіти. Чим гасити масло і яким вогнегасником гасити масло ви дізнаєтеся в цій статті.

чим гасити масло

Перш ніж почати гасити масло, необхідно максимально убезпечити себе і оточуючих. Для цього потрібно слідувати за таким алгоритмом:

  • Вимкнути плиту;
  • Убезпечити себе від киплячого масла - надіти рукавиці, прихватку або рукавички;
  • Необхідно накрити сковорідку кришкою, щоб перекрити доступ кисню. Вогонь поступово зменшуватиметься, поки повністю не згасне.

Про первинні засоби пожежогасіння можна прочитати в нашій статті


Логічне запитання, що робити якщо немає кришки, ніж гасити масло? Як підручного вогнегасника підійде:

  • Сода (поглинає кисень при невеликому вогні);
  • сіль;
  • Земля з квіткових вазонів або пісок;
  • Мокрий рушник з натуральної тканини.

Коли вогонь засипають сипучими матеріалами, він припиняється моментально. Якщо накрити каструлю або сковороду мокрою тканиною, вогонь буде помітний з-під неї. Над самою тканиною з'явиться пар від випаровування води, але він швидко пропаде так як вогонь вщухне.

Що не можна використовувати в якості вогнегасника?

Ні в якому разі не використовуйте:

  • Скляну кришку (вона може лопнути від високої температури і вас прониже осколками);
  • Воду. Це дурний і небезпечний вчинок. Вода важче масла. Вона виштовхне масло на поверхню, сама почне кип'ятити і випаровуватися попутно розбризкуючи палаюче масло навколо;
  • Борошно, крупи і макаронні вироби. Вони тільки послужать додатковим матеріалом для розпалювання вогню.

Яким вогнегасником гасити масло?

  • вуглекислотний;
  • порошковий;
  • пінний.

Вуглекислотний вогнегасник добре справляється з такими ситуаціями. Він усуває кисень, вогонь не отримує речовини для підтримки горіння і поступово згасає. Так само ідеально підходить порошковий вогнегасник, в тому випадку, якщо спалах займає не дуже велику площу.

яким вогнегасником гасити масло

Обидва вогнегасника створюють потужну широкий струмінь речовини, розпорошення якого з боку нагадує туман. І можна додати в цей список пінний вогнегасник, який працює за тим же принципом, що і перші. Тільки струмінь у нього вузька, гасіння займає більше часу, піна щільно покриває палаючий об'єкт.


Який вогнегасник краще для квартири можна дізнатися з нашого огляду


Якщо пожежа набула подальшого розповсюдження по кухні, то швидко виходьте з приміщення, виводите рідних і телефонуйте в пожежну службу. Тому що пожежа в великих масштабах самотужки загасити неможливо. Ви ризикуєте своїм життям і життям інших людей, тому завжди важливо знати як користуватися вогнегасником. Не залишайте включену плиту без нагляду, купуйте каструлі та сковорідки з товстими стінками і кришками. Щоб стежити за температурою масла використовуйте кухонний термометр і обзаведіться протипожежним покривалом, яким в разі чого можна накрити палаючий предмет і вогонь зникне, чи не перекинувшись на цю тканину і інші речі. Тому що найкращий метод гасіння пожежі - це його запобігання. Автор статті: ПП "НАІС-Н"