Головною причиною загоряння на кухні зазвичай є сковорідка, залишена на включеній плиті, без нагляду. Масло сильно нагрівається до температури кипіння, потім, якщо його не вимкнути вчасно, починає диміти при температурі 230 ° C, а якщо це тваринні жири - смалець або сало, то при температурі 90 ° C, починає горіти. Чим гасити масло і яким вогнегасником гасити масло ви дізнаєтеся в цій статті.
Перш ніж почати гасити масло, необхідно максимально убезпечити себе і оточуючих. Для цього потрібно слідувати за таким алгоритмом:
Про первинні засоби пожежогасіння можна прочитати в нашій статті
Логічне запитання, що робити якщо немає кришки, ніж гасити масло? Як підручного вогнегасника підійде:
Коли вогонь засипають сипучими матеріалами, він припиняється моментально. Якщо накрити каструлю або сковороду мокрою тканиною, вогонь буде помітний з-під неї. Над самою тканиною з'явиться пар від випаровування води, але він швидко пропаде так як вогонь вщухне.
Ні в якому разі не використовуйте:
Вуглекислотний вогнегасник добре справляється з такими ситуаціями. Він усуває кисень, вогонь не отримує речовини для підтримки горіння і поступово згасає. Так само ідеально підходить порошковий вогнегасник, в тому випадку, якщо спалах займає не дуже велику площу.
Обидва вогнегасника створюють потужну широкий струмінь речовини, розпорошення якого з боку нагадує туман. І можна додати в цей список пінний вогнегасник, який працює за тим же принципом, що і перші. Тільки струмінь у нього вузька, гасіння займає більше часу, піна щільно покриває палаючий об'єкт.
Який вогнегасник краще для квартири можна дізнатися з нашого огляду
Якщо пожежа набула подальшого розповсюдження по кухні, то швидко виходьте з приміщення, виводите рідних і телефонуйте в пожежну службу. Тому що пожежа в великих масштабах самотужки загасити неможливо. Ви ризикуєте своїм життям і життям інших людей, тому завжди важливо знати як користуватися вогнегасником. Не залишайте включену плиту без нагляду, купуйте каструлі та сковорідки з товстими стінками і кришками. Щоб стежити за температурою масла використовуйте кухонний термометр і обзаведіться протипожежним покривалом, яким в разі чого можна накрити палаючий предмет і вогонь зникне, чи не перекинувшись на цю тканину і інші речі. Тому що найкращий метод гасіння пожежі - це його запобігання. Автор статті: ПП "НАІС-Н"
Напишіть номер телефону і ми вам передзвонимо