Що можна гасити вуглекислотним вогнегасником

Вуглекислотний вогнегасник вважається одним з найпопулярніших протипожежних обладнань, так як простий у використанні і для його експлуатації не потрібні особливі навички.

Вуглекислотний вогнегасник - що можна ним гасити

За допомогою вуглекислотних вогнегасників гасять пожежі, в процесі горіння яких присутній кисень. Можливе застосування таких вогнегасників під час займання в електроустановках під напругою до 1000 В, а також при його відсутності. Добре підійде даний вид вогнегасників для ситуацій, в яких з різних причин не можна використовувати воду.

Що можна гасити вуглекислотним вогнегасником

Що можна гасити вуглекислотним вогнегасником:

  1. транспортні засоби (залізничні та електрифіковані);
  2. електрообладнання (виробниче і побутове);
  3. музеї, архіви, картинні галереї;
  4. обчислювальні центри;
  5. горючі рідини (фарба, бензин);
  6. горючі гази;
  7. жири і масла;
  8. інші палаючі матеріали за участю кисню.

До того ж, рекомендується до гасіння загорянь і в житловому секторі, хоча використовується там вкрай рідко. Говорячи про вогнегасник вуглекислотний і що можна гасити з його допомогою, варто зауважити, що для того, щоб загасити загоряння без участі кисню, він не підійде (це можуть бути загоряння таких елементів як натрій, калій, сплавів магнію, алюмінію та інших матеріалів, які можуть тліти всередині власного обсягу).


Що можна гасити порошковим вогнегасником читайте в нашому матеріалі


Оскільки усунення загорянь вуглекислотними вогнегасниками не викликає забруднення техніки (наприклад комп'ютерів) їх зазвичай використовують в офісах, виробничих приміщеннях і тих установах. Також такі вогнегасники, як і інші засоби пожежогасіння необхідно розташовувати в місці вільного доступу.

Особливості використання

Основний принцип завдяки якому працюють вуглекислотні вогнегасники - миттєве розширення обсягу газу з інтенсивним поглинанням теплоти. Подібний метод застосовується в морозильних конструкціях. Даний процес забезпечує появу снігу на розтрубі. Тому їх і виготовляють з металу. Як активувати:

  1. для початку потрібно перевірити величину тиску всередині корпусу;
  2. розмістити вогнегасник з навітряного боку стосовно предмета загоряння;
  3. вирвати опломбовану чеку;
  4. звернути розтруб на осередок пожежі (стосуватися розтруба строго заборонено, тому що його температура знижується аж до 70 градусів, внаслідок чого можна отримати опік);
  5. натиснути на важіль пуску;
  6. розпорошити вуглекислоту з використанням пістолета на шлангу.
вуглекислотний вогнегасник що можна гасити

Після застосування вуглекислотного вогнегасника варто провітрити приміщення, тому що вуглекислота у великих обсягах може призвести до отруєння.


Який вогнегасник краще для авто дізнайтеся з нашого огляду


Забороняється:

  1. гасіння пожежі електроприладів під напругою вище 10 кВ;
  2. установка вуглекислотних вогнегасників в місцях попадання сонячних променів;
  3. використання вогнегасника при наявності вм'ятин, тріщин або здуття;
  4. розміщення поруч з опалювальними апаратами;
  5. напрямок струменя в людей, що знаходяться близько;

Вуглекислотні вогнегасники бувають переносні (від 1 до 10 кг) і пересувні (25 і 80 кг). Компанія НАІС, будучи надійним постачальником, завжди може надати вуглекислотні вогнегасники всіх типів і в будь-якій кількості, а також якісне пожежне обладнання високої міцності, відповідне загальноприйнятим нормам.