Що не можна гасити водою

У звичайній ситуації неконтрольоване полум'я гаситься водою. Такий спосіб гасіння вогню може привести до ще більш тяжких наслідків, якщо в паніці буде використовуватися вода там, де нею заливати місце загоряння неприпустимо.


Детально про те, чим гасити масло читайте в нашій статті


Що не можна гасити водою

Чому не можна використовувати воду, якщо горить електрообладнання

Будь-яка електросистема може перебувати під напругою. Тому, коли виникає питання, що не можна гасити водою, фахівці вказують:

  • на дроти;
  • на кабелі;
  • на електроточки;
  • на електричні шафи;
  • на підключене устаткування.

Якщо плавиться або горить ізоляція, не можна на неї лити воду. Людина може постраждати, він буде вражений електричним зарядом, що моментально пройде по струменю води або по підлозі з калюжами.

Найперше слід знеструмити пристрій, розведення або кабель. Потім застосовуються вогнегасники ОП, ОУ.

Що ще не можна гасити водою: нафтопродукти, палаюче масло, пластик

Вуглеводні мають меншу щільність, тобто плавають поверху води. Ці рідини не змішуються. Неприпустимо заливати зі шланга:

  • гас;
  • мазут;
  • бензин;
  • солярку.

Вони не згаснуть, так як спливуть. Вода не здатна перекрити доступ кисню до цих легким складам. А якщо спробувати погасити водою палаючі в'язкі компоненти, це призведе до їх вспениванию. Рідкі палаючі матеріали розбризканої. Така спроба гасіння полум'я неминуче стане причиною розширення місця загоряння та травмування того, хто помилково спробував загасити пожежу зазначеним способом. Краплі розплавленого речовини (високою температурою рідини) потраплять на шкіру, заподіють тяжкі опіки.


Про первинні засоби пожежогасіння дізнайтеся з нашого огляду


Подібні осередки загоряння допустимо гасити розпорошеної водяним струменем (діаметр крапель до 0,8 мм). Так гасяться і різні технічні мастила, і навіть гас.

Небезпека заливання водою токсичних речовин

Небезпека заливання водою токсичних речовин

Алюмінійорганіческіх з'єднання зазвичай реагують на заливання вибухом. Також з того, що не можна гасити водою, так як може статися вибух, особливо виділяють:

  • нітрогліцерин;
  • гримучу ртуть;
  • азот свинцю;
  • карбіди;
  • магнійорганічні, цинкорганічніз'єднання та ін.

Деякі речовини навіть вибухають від удару спрямованої струменя, інші взаємодіють з водою, виділяючи горючі елементи. Також небезпечно заливати деякі негорючі неорганічні сполуки - оксид калію, сірчану і хлорсульфонова кислоти, хлорид алюмінію. Вони взаємодіють з H2O, при цьому не горять, але виділяють стільки тепла, що може статися вогненебезпечний викид. А такі компоненти, як СО, НСl, S02, залиті водою, рясно виділяють їдкі, токсичні гази. Знаходяться в приміщенні люди неминуче будуть отруєні. Але інше загоряння буває не настільки значним, щоб його негайно заливати водою зі шланга. Тоді обладнання може остаточно вийти з ладу. А якщо щось загорілося в квартирі, то будуть залиті сусіди знизу. Легко загасити невелике, локальне полум'я, накривши це місце мокрою ганчіркою. А ще в будинку бажано мати звичайний вогнегасник, так як в адміністративних, житлових будинках забороняється зберігати небезпечні речовини.

На виробництві системи пожежогасіння встановлюються в обов'язковому порядку. При їх установці враховується не тільки тип можливого загоряння відповідно до класифікації, а й присутність на складі або виробництві певних хімічних складів навіть в незначній кількості. Адже деякі з цих речовин викликають вибухи, підсилюють пожежі, виділяють отруйні гази, якщо на них потрапляє вода. Автор статті: ПП "НАІС-Н" - постачальник пожежного обладнання в Україні