Газове пожежогасіння

Це придушення процесу горіння з допомогою певних видів газів: інертних газів, окису вуглецю чи хладонов. Останні розпадаються в області горіння, розбавляючи кисень, і таким чином впливають на процес горіння, пригнічуючи його. Це так званий принцип атмосферозвільнення, коли концентрація кисню, при якому відбувається займання, різко знижується і падає нижче 12%, при яких горіння стає неможливим.

Що гасять газом

Уявімо собі ситуацію: через замикання спалахує серверна у великій організації, де зберігається весь «мозок» підприємства – комп'ютерне мережеве обладнання, джерела безперебійного живлення, системи відеоспостереження та інше, без чого не може функціонувати жоден офіс.

Газова пожежогасіння

  Вміст серверної кімнати має вартість мільйони рублів (у великих фірмах можуть бути і десятки мільйонів), а його функціонал неоціненний. Чим можна загасити пожежу так, щоб максимально залишити в живих майно, без якого «накриється» робота всього підприємства? Відповідь проста: пристроями газового гасіння пожежі. Застосовуються такі пристрої вже не один десяток років, і як гасіння пожежі це дуже ефективний варіант для невеликих герметичних приміщень. Майно залишається цілим і неушкодженим. Не потрібно проводити складне прибирання після гасіння вогню, достатньо провітрити чи провентилювати місце пожежі. Газ леткий і проникає у всі віддалені місця, усуваючи пожежу швидко і без зайвих збитків.


Що не можна робити під час пожежі дізнайтесь з нашого детального огляду


Для цього використовуються або модульні установки невеликих розмірів, які мають прямо всередині приміщень. Вагомий мінус – це ціна. Пристрої газового гасіння коштують дорого, тому їх застосовують лише в приміщеннях, що становлять особливу цінність:

  • музеях,
  • картинних галереях з багатомільйонними експонатами,
  • бібліотеки з рідкісними книгами,
  • серверних.

Гасіння газом

Газ одного виду або суміш кількох газів подається під натиском в зону горіння з газових установок, витісняючи собою кисень, поки його концентрація не буде менше 12%, нижче за які припиняється сам процес горіння. Це гази зріджені (хладони, шестифториста сірка) або стислі (азот, аргон). Газ під тиском може потрапити у всі місця, навіть найважче, і тому такий спосіб гасіння є ефективним при гасінні пожеж різних класів небезпеки - від А до Е. Це обумовлено високою швидкістю придушення вогню.

Особливої токсичності гази, що застосовуються для гасіння, не являють собою, не руйнують озоновий шар, але з приміщення потрібно евакуювати людей, перш ніж застосовувати його. Такий обов'язок прописаний у чинному законодавстві.


Важливо знати, чим гасити масло, про що можна прочитати в нашій статті


Це практично ідеальний спосіб для гасіння пожежі у невеликих закритих приміщеннях, оскільки газ не зіпсує речі, не заллє на відміну від води електроприлади. Неефективний він стає на великих відкритих територіях, коли кисню навколо занадто багато, або якщо приміщення негерметично. При великих обсягах повітря, природно, цей метод стає не такий добрий. Ще один негативний момент-при обслуговуванні, монтажі та зберіганні таких систем потрібно розуміти ймовірність небезпеки, яку утворюють судини, заповнені газом під тиском. Останнім часом наголошується на затребуваності газового пожежогасіння. Все більше таких установок з'являється на складах, музеях, серверних місцях зберігання цінних документів. Автор статті: ПП "НАІС-Н" - магазин пожежного обладнання в Україні