Яким вогнегасником гасити проводку

У разі загоряння проводки реагувати потрібно швидко і холоднокровно. Дотримання найпростіших правил безпеки і елементарні знання з приводу того, яким вогнегасником гасити електропроводку, можуть уберегтися від ураження струмом і швидко знешкодити вогнище загоряння.

Яким вогнегасником гасити проводку

Про що потрібно пам'ятати при загорянні проводки

У будь-якій критичній ситуації, коли діяти треба швидко, кожна людина може втратити самовладання або, навпаки, під впливом адреналіну забути про інстинкт самозбереження.


Які бувають вогнегасники можна дізнатися з нашого огляду


Для того, щоб уникнути сумних наслідків для життя і здоров'я, варто пам'ятати про три важливі правила:

  • в разі загоряння проводки важливо якомога швидше знеструмити систему. Коли джерело струму відключений, то загасити вогнище горіння можна водою, піском або будь-яким видом вогнегасника, що знаходиться поблизу;
  • ніколи не використовуйте для гасіння проводки вогнегасники на водній основі - це прямий шлях до поразки електричним струмом;
  • для гасіння електропроводки використовуються тільки вогнегасники класу Е (маркування вказана на корпусі).

Норми: яким вогнегасником гасити проводку

Існує звід правил, який детально описує способи гасіння проводки. Розберемося трохи детальніше в суті самого питання. Існує два шляхи розвитку подій: проводка знаходиться під напругою або джерело струму відключений. У першому випадку для гасіння пожежі можна використовувати порошкові або вуглекислотні вогнегасники. Усередині корпусу порошкового вогнегасника знаходиться подрібнена мінеральна сіль зі спеціальними домішками, а для її викиду використовується закачаний газ або вбудований газогенератор. Варто враховувати важливий нюанс:

  • для гасіння проводки від 220 до 380 Вольт застосовують звичайні порошкові пристрої;
  • для гасіння пожежі в джерелі електрики понад 1000 Вольт використовуються виключно вуглекислотні вогнегасники.

При попаданні на поверхню займання порошок створює газонепроницаемую плівку і і перекриває доступ кисню. Недоліком такого вогнегасника є велика хмара пилу від порошку, що виходить під тиском.


Як вибрати вогнегасник прочитайте в нашій статті


Вогнегасник дозволяє знизити температуру полум'я і перекрити доступ кисню до джерела загоряння. Одним з головних його переваг є те, що при випаровуванні вуглекислота не залишає слідів і не пошкоджує техніку. Варто враховувати той факт, що такий вогнегасник заборонено використовувати в закритих приміщеннях через шкідливого випаровування.

яким вогнегасником не можна гасити електропроводку під напругою

Яким вогнегасником не можна гасити електропроводку під напругою?

Місце загоряння проводки під напругою - це відкритий джерело струму, тому ні в якому разі не можна гасити таке джерело займання вогнегасниками на водній або пінної основі. Усередині пінних пристроїв спеціальні піноутворюючі домішки, розчинені у воді, другі ж наповнені водою зі спеціальними добавками. Використання таких пристроїв може призвести до ураження електричним струмом. Коли проводка знеструмлена, спеціальні правила для гасіння електроустановок не діють, і для гасіння вогнища загоряння підійде будь-який вогнегасник, що знаходиться під рукою. Автор статті: ПП «НАЇС-Н»