Який вогнегасник вибрати для офісу

Закон вимагає, щоб в будь-якому офісі були присутні засоби пожежогасіння. Причому наявність вогнегасників - обов'язкова умова для безпечної роботи співробітників в офісному приміщенні. Залишається з'ясувати, який вогнегасник вибрати для офісу, скільки цих засобів пожежогасіння повинно знаходитися в будівлі.

Орієнтовний розрахунок

який вогнегасник вибрати для офісу
  1. Перша умова - на кожні 25 м кв. площі має бути не менше 1 кг гасячого речовини.
  2. Друга умова - на кожному поверсі будівлі офісного типу слід встановити 2 балона, не менше. Вони можуть бути: переносні і пересувні.
  3. Третя умова - важливо визначити категорію будівлі. На території, що займає бюро, зазвичай є електроніка, горючі матеріали. Так що офіс можна віднести за ступенем пожежонебезпеки до категорії "В".

    До відома: Категорія "Д" - найнижча пожежонебезпека, категорія "А" - найбільш висока.


  4. Четверте умова - має значення планування будівлі. Потрібно враховувати дистанцію від приладу до можливого осередку займання. В офісі позначений показник - 3 м.

Вибір вогнегасника для офісу

Щоб безпомилково вибрати вогнегасник для офісу, потрібно перш за визначити клас передбачуваного загоряння. Виділяють 5 різновидів загорянь, що безпосередньо залежать від присутніх матеріалів. Клас "А". У приміщенні присутні пожежонебезпечні речовини. Вони тверді, схильні тліти. Клас "В". В офісі є:

  • горючі рідини (зазвичай лаки, фарби, розчинники, нафтопродукти, аерозолі);
  • плавляться матеріали (основна небезпека від пластику, пластмаси).

Клас "С". Небезпеку становлять системи, що подають газ для звичайних (побутових) потреб. Клас "D". На території є сплави і метали. Хоча самі метали зазвичай не горять, але іскри від них можуть запалити деякі гази і рідини. До того ж металевий порошок легко запалюється при високотемпературному режимі. Клас "Е". Встановлено системи, підключені до джерела електроенергії.


На замітку: Офісні будівлі прийнято відносити до класів "Е" і "В". Значить, необхідно купити в офіс вогнегасник або вуглекислотний (ОУ), або порошковий (ВП).


Правила зберігання вогнегасників

які вогнегасники повинні бути в офісі
  1. Місце для зберігання балона слід вибирати темне, щоб не потрапляли промені сонця.
  2. Балон повинен бути цілим. забороняється:
  • бити по корпусу;
  • дряпати;
  • наносити інші пошкодження.
  1. Забороняється встановлювати прилад поблизу опалювального пристрою.
  2. Прилади ОУ і ОП повинні перебувати в умовах, де температура не нижче -40 ℃, не вище +50 ℃.
  3. Допускається використовувати вогнегасник раз. Після цього вогнегасник перезаряджається. На його місце встановлюється тимчасовий прилад.
  4. На кожному балоні має бути присутня нумерація.
  5. Балон слід оглядати в періодичності, передбаченої правилами пожежної безпеки. Результати фіксують в спеціально призначеному для цього журналі.

З нашого огляду можна дізнатися які бувають вогнегасники


Щоб своєчасно загасити пожежу в приміщенні бюро , керівництву фірми слід завчасно придбати пожежне обладнання, яке в свою чергу постачає компанія НАІС. Фахівці цієї організації допоможуть розібратися, які вогнегасники повинні бути в офісі. Тоді організаторам бізнесу, керівникам установ не доведеться турбуватися за збереження об'єкта і безпеку співробітників. А також не виникне потреба відповідати за ст. 175 КпАП України за відсутність засобів пожежогасіння. Автор статті: ПП "НАІС-Н"