Кошма протипожежна: призначення та застосування

Протипожежне полотно кошма - простий, недорогий і результативний засіб для гасіння пожежі. Призначений для погашення невеликих вогнищ загоряння. Використовується багаторазово, поки тканина не буде пошкоджена.

Основні характеристики

Кошма протипожежна являє собою відрізок тканини прямокутної форми. Виготовляється з термостійкого матеріалу завтовшки 0,2 - 0,8 мм,

Кошма протипожежна

здатного зберігати цілісність за температури +1400 градусів. Вкладається в спеціальні чохли, з яких, при необхідності, швидко витягується назовні. Протягом тривалого часу зберігає первинні характеристики. Не схильна до гниття, корозії, що дозволяє використовувати її в будь-яких кліматичних умовах Кошма для гасіння пожежі характеризується:

  • малою електропровідністю;
  • стійкістю до високих температур;
  • міцністю;
  • несприйнятливістю до хімічних речовин.

Виготовляються одно- та двосторонні полотна. Двосторонні можуть накидатися на полум'я будь-якою стороною.

Види та критерії вибору

Полотнище може містити різні волокна:

  • базальтові;
  • скляні;
  • азбестові;
  • мінеральні;
  • вуглецеві.

Вигляд матеріалу визначає його стійкість до вогню. Найбільшою стійкістю відрізняються азбестова та кремнеземна тканини. Цифри в маркуванні вказують температуру при якій виріб можна використовувати протягом 300 с. Полотно ПП 1200, виготовлене з кремнеземної тканини, має найвищу вогнестійкість.


Дізнайтеся, що не можна гасити водою з нашого огляду


При виборі необхідно враховувати характеристики та призначення приміщень для захисту яких купується покривало. Для невеликого приватного будинку автомобіля можна придбати ПП 300/600. У приміщеннях, призначених для зберігання легкозаймистих речовин, повинні бути розташовані полотна ПП 1000/1200.

Як використовувати протипожежне полотно

Протипожежна ковдра легко дістається з чохла. При накиданні на вогонь розташовується з навітряного боку від вогнища. Якщо немає можливості прикрити вогонь, слід спробувати його збити. При гасінні одягу на людині ковдра накидається зверху. Не потрібно його притискати, будь-яка фізична дія посилить можливий опік. Протипожежне покривало використовують не тільки для гасіння вогню, але і запобігання загорянню легкозаймистих предметів і речовин. Їм можна захистити ємності з паливом та газом, електрообладнання, достатньо накинути матеріал поверх. За допомогою покривал гасять горючі рідини, мастильні матеріали, електроустановки, споруджують захисні завіси при проведенні зварювання.

протипожежне полотно

Протипожежна кошма не призначена для гасіння загорянь за участю речовин, що мають у своєму складі окислювач. Це пожежі, де горять радіоактивні речовини, метали, гази. Кошму після використання потрібно оглянути, перевірити цілісність. За наявності розривів, пропалених ділянок подальше застосування неможливо. Не можна використовувати виріб після гасіння горючих масляних речовин. Вони просочують тканину, роблять її легкозаймистою.


Що не можна робити під час пожежі - читайте у нашому огляді


Полотно для гасіння пожежі входить до переліку протипожежного інвентарю. Комплектує щити, розташовані у приміщеннях. Обов'язково має бути в машинах, що спеціалізуються на перевезенні горючих речовин.

Розмір протипожежної ковдри

Ковдри випускаються різної довжини та ширини, до їх виробництва немає єдиних вимог. Найпоширеніший розмір 1,5×2м. Мінімальний розмір протипожежного полотна становить 1×1м., призначені вони для приміщень площею до 4кв. м. Для захисту приміщень, у яких зберігаються горючі речовини, потрібно купувати полотна розміром 2×1,5м. Розмір протипожежного полотна вибирається виходячи з площі приміщення та його призначення. Автор статі: ПП «НАЇС-Н»