Яка повинна бути мінімальна ширина шляхів евакуації

При пожежах причиною загибелi людей стає не тільки вогонь і задимлення, а й неможливість своєчасно евакуювати людей з небезпечної зони. Тому будівельні норми і нормативи з пожежної безпеки передбачають розміри (ширину і висоту) евакуаційних проходів для різних типів будівель і приміщень.

Що вважається шляхом евакуації

У кожному будинку повинен бути шлях, що дозволяє своєчасно покинути зону ураження полум'ям, високою температурою, обваленнями або задушливим димом при виникненні пожежі або іншого НП. До таких шляхiв висуваються особливі вимоги. Одним з найважливiших є мінімальна ширина шляхів евакуації. Цi шляхи мають забезпечити швидкість і безпеку проходження людей за розрахунковий час евакуації. При цьому ширина не залежить від наявності та типу стаціонарних установок пожежогасіння (водних, газових, хладонових та інших).

Яка повинна бути мінімальна ширина шляхів евакуації

До евакуаційних відносяться шляхи, що виводять на територію підприємства або вулицю: 1) з першого поверху:

  • безпосередньо або по коридору;
  • через вестибюль або хол;
  • по сходах.

2) з приміщень, розташованих вище:

  • безпосередньо на внутрішнi сходи або пожежну драбину з поручнями (3 типу);
  • на ті ж сходи, але через коридор;
  • через загальний хол на сходи;
  • через експлуатований дах на сходи 3 типу.

3) Проходи через суміжні цехи, кабінети, інші приміщення. Евакуація на такi та схожi на них виходи дозволена з застереженнями. 4) З підземних, підвальних, цокольних і технічних поверхів вихід повинен вести безпосередньо на територію і бути відокремленим від загальних внутрішніх сходових клітин. Вихід в тамбур дозволений тільки при наявності протипожежної перегородки 1 типу.


Якого кольору має бути люк пожежного гідранту читайте в нашому огляді


Від чого залежить мінімальна ширина шляхів евакуації

Дiючi нормативи чітко визначають, яка повинна бути мінімальна ширина шляхів евакуації і від чого вона залежить. Мінімальна кiлькiсть виходів і їх ширина розраховуються залежно від гранично можливої кiлькостi відвідувачів, максимально допустимої довжини маршруту, максимальної дальності людей від виходу. При цьому повинен бути забезпечений ефективний захист людей при проходженні по маршруту. Головною і мінімальною умовою є можливість проходу (включаючи повороти, сходові прольоти, відкриті двері, встановлені в коридорах шафи або сейфи) евакуаційної команди з носилками при потребi винести потерпілих. Будівельні і протипожежні нормативи визначають, якою повинна бути мінімальна ширина шляхів евакуації:

  1. Для одиночних місць роботи, необслуговуваних примiщень та санвузлів на менш ніж 3 людини вона становить 0,7 метрів.
  2. В інших випадках прохід повинен мати ширину не менше 1,0 м.

Крім того, правила передбачають ширину:

  1. Від 1,2 метра для приміщень на будь-якому поверсі, крім першого, якщо в ньому може одночасно перебувати більше 200 чоловік;
  2. Від 1,2 метра для об'єктів, де люди можуть знаходиться постійно або тимчасово, включаючи багатоквартирні будинки, гуртожитки, поліклініки, будинки відпочинку, де перебуває бiльшеб нiж 50 мешканцiв;
  3. Від 1,35 м для ясел, дитячих садків, лікарень, будинків інвалідів і людей похилого віку, спальних корпусів інтернатів тощо;
  4. Для громадських будівель ширина коридорів та сходових маршів розраховується як 0,6 метрів на 100 осіб.
мінімальна ширина шляхів евакуації

Якщо в коридорі є двері, що відкриваються в коридор, до ширини проходів потрібно додати:

  • Половину ширини полотна дверей, якщо вони розташовані тільки з одного боку коридору;
  • Повну ширину полотна, якщо дверi розташовані з двох сторін.

У випадках, якщо евакуаційний прохід включає сходи, ширина сходових прольотів повинна становити:

  1. Не менш 0,7 метра для доступу до одиночного робочого місця;
  2. Не менш 0,9 метра в інших випадках;
  3. Не менш 1,35 метра для ясел, дитячих садків, лікарень, інтернатів.

З підвалів або цокольних поверхів допускається евакуаційний вихід по вертикальній металевій драбині через люк розмiром від 0,6х0,8 метра, або через вікно розміром від 0,75х1,5 м, з пристосуваннями для виходу.


Читайте про первинні засоби пожежогасіння в нашому огляді


Правила встановлення дверей, воріт, турнікетів

Двернi прорізи орних дверей на шляхах до пожежних евакуаційних виходів повинні мати висоту не менше 1,8 метра і ширину від 0,8 метра. Забороняється встановлювати на евакуаційних шляхах розсувні, секційні, рулонні двері. Обертові конструкції (турнікети або двері) можуть встановлюватися тільки у випадку, коли є додаткова хвіртка потрібної ширини, або конструкції легко збиваються або скидаються з кріплень, а також сертифіковані відповідно до вимог техніки протипожежної безпеки. Розрахувати необхідні параметри шляхів евакуації, провести перевірку проекту на відповідність вимогам пожежної безпеки і спланувати розміщення обладнання допоможуть співробітники команії НАІС, надійного постачальника пожежного обладнання.

Увага: якщо шлях евакуації з приміщення або поверху не відповідає нормативним вимогам, такий вихід вважається аварійним, і він не може бути врахований при складанні планів евакуації.