Недоліки порошкових вогнегасників

Кожен тип вогнегасників призначений для гасіння загорянь у певних умовах та усунення певних класів пожежі. Порошкові вогнегасники – один із найпоширеніших засобів первинного пожежогасіння. Зовні вони схожі з вуглекислотними – мають такий самий балон червоного кольору із запірно-пусковим елементом. Вплив на вогонь у разі відбувається за допомогою спеціального порошку, який міститься в балоні.

Недоліки порошкових вогнегасників

Такий тип вогнегасника може мати різний обсяг та інші характеристики, залежно від цілей використання. Незважаючи на універсальність та надійність, вироби мають і негативні сторони. Тому перед покупкою рекомендується дізнатися не тільки про переваги, але й про недоліки порошкових вогнегасників, а також про особливості їх експлуатації.


Які бувають вогнегасники дізнайтесь з нашої оглядової статті


Основні недоліки порошкового вогнегасника

Використання порошкових вогнегасників має на увазі ряд технічних обмежень. Крім того, у порівнянні з іншими типами засобів пожежогасіння можна виділити кілька недоліків порошкових вогнегасників.

  1. Складність гасіння пожеж. При гасінні утворюється порошкова хмара. В результаті значно зменшується видимість місця загоряння та евакуаційних шляхів. Крім того, речовини, що виділяються, негативно відбиваються на дихальних органах. Особливо це стосується приміщень невеликих габаритів (менше 40м3).
  2. Відсутність ефекту охолодження. Імовірність того, що загашені матеріали повторно спалахнуть – висока. Вони можуть легко спалахнути від розпечених поверхонь або обладнання, що знаходяться в осередку займання.
  3. Утруднене поводження з вогнегасником. Це пояснюється великим реактивним рухом пристрою та низькою швидкістю спрацьовування (кожен раз після натискання необхідно чекати щонайменше 6 секунд). Строго заборонено підходити до осередку займання при гасінні ближче, ніж на 3-4 метри. Гасіння з малої відстані може спричинити поширення гарячих матеріалів струменем речовини під великим натиском. І тут площа загоряння значно збільшиться.
  4. Високе забруднення порошком об'єкта гасіння. Суміш речовин щільно покриває поверхні та складно видаляється. Цей фактор обмежує сферу застосування. Тому не рекомендується використовувати у місцях, де є ризик пошкодження цінностей.
  5. Суворе дотримання умов зберігання. Порошки, що знаходяться в балоні, мають високу дисперсність. Якщо умов зберігання не дотримуються, згодом порошки можуть стежити. Це призводить до зниження вогнегасної здатності або повного виходу з ладу. Тому в процесі зберігання необхідно дотримуватися суворого температурного режиму, своєчасно перевіряти та перезаряджати обладнання.
  6. Обмеженість використання. У процесі гасіння можуть виникнути розряди статичної електрики. Тому порошкові вогнегасники не розраховані на гасіння електричних установок із напругою вище 1000В. Також вони не використовуються для гасіння лужних, лужноземельних та інших матеріалів, які можуть спалахувати без доступу до повітря.

Як відбувається утилізація вогнегасників читайте у нашому огляді


Крім того експлуатація закачувального ОП передбачає певні обмеження. У процесі використання слід стежити, щоб стрілка індикатора тиску перебувала у зеленому секторі шкали. Це позначатиме, що величина робочого тиску відповідає його встановленому значенню. Якщо стрілка індикатора буде в червоному секторі шкали, значить тиску в корпусі недостатньо. І тут використовувати вогнегасник суворо заборонено. Автор статті: ПП «НАІС-Н» — пожежне обладнання в Україні