Позначення пожежного гідранта

позначення пожежних гідрантів Використання пожежних знаків має дуже важливе значення. Знайти пожежний гідрант не завжди просто. У цьому нам допомагають спеціальні знаки і умовні позначення. Існує два типи гідрантів:

  • надземні;
  • підземні.

У нас в основному використовуються колонки саме другого типу. Саме тому вони вимагають позначень і покажчиків для пошуку. Давайте розглянемо їх специфіку застосування і деякі загальноприйняті стандарти їх оформлення.

Позначення пожежного гідранта на схемі

Пожежні колонки позначаються на різних схемах. Наприклад - їх можна зустріти на будь-яких схемах водопостачання будинку або цілого міста. Це дозволяє комунальним працівникам періодично перевіряти працездатність гідрантів, ремонтувати їх і встановлювати нові точки пожежогасіння, так як міста розростаються і потрібно піклуватися про безпеку громадян. Позначення пожежного гідранта на плані також необхідно. Вони можуть знадобитися пожежним в разі надзвичайної ситуації. Наявність плану з гідрантами і пожежними кранами може допомогти зорієнтуватися бригаді на великих територіях. Наявність такого плану необхідно в таких будинках:

  • лікарнях;
  • школах;
  • дитячих садах;
  • торгових центрах;

План повинен бути і в будь-яких інших громадських місцях.

вказівник пожежного гідранта гост

Вказівники пожежних гідрантів

Гідрант на вулицях позначається за допомогою спеціального знака. Позначення розміщуються в різних місцях із зазначенням відстані до колонки в метрах. Покажчик пожежного гідранта ГОСТ має код F09. На ньому ми можемо побачити в червоній рамці на білому тлі літери "ПГ", що відповідно є скороченням словосполучення "пожежний гідрант" і три стрілки під ними. Стрілки спрямовані вправо, вліво і вниз. Обов'язковий елемент на знаку - цифри біля стрілок. Це відстань до підземного гідранта в метрах. Але не завжди покажчики пожежних гідрантів ГОСТ встановлюються у вигляді табличок. Ми часто можемо спостерігати позначення просто намальовані на стінах і парканах. У кращому випадку позначення буде зроблено за ДСТУ. Але все ж, таблички набагато зручніше. Фарба з часом злазить зі стін, не завжди ці написи добре видно і не завжди вони зроблені правильно.

позначення пожежного гідранта на плані

Особливості позначення надземних гідрантів

Червоні гідранти на вулиці ми можемо часто побачити в зарубіжних фільмах. Вони дійсно розташовуються на кожному кроці в багатьох інших країнах, тому там позначення не потрібні. У нас же вони зустрічаються дуже рідко. В основному їх встановлюють на різних підприємствах, де існують великі ризики виникнення пожеж. Це спрощує пошук гідранта і його підготовку до запуску. На вулицях міст вони зустрічаються рідко. Тому іноді використовують спеціальні таблички. Але на відміну від знака F09, для надземних колонок не потрібно вказувати відстань. Позначення пожежних гідрантів допомагає рятувальникам знайти найближчий гідрант максимально швидко, так як при гасінні пожеж роль відіграє кожна секунда. Від цього залежить не тільки збереження майна, а й життя людей. Якісне пожежне обладнання поставляє компанія "НАІС". Вони займаються постачанням не тільки спец одягу та пожежного обладнання, а й пожежними щитами та шафами, які необхідні в будь-якому громадському будинку.