Правила розміщення вогнегасників

Правила розміщення вогнегасників прості, потрібно відзначати місця їх знаходження висотою близько 2 - 2.5 метрів від статі. Зберігання цього спорядження повинне бути з пристроєм, який опломбовано, а головне закритим від променів світла, тепла, механічного впливу та інших шкідливих впливів. Робимо висновок, вогнегасники встановлюють в будівлях категорії A, B на відстані 30 метрів, для категорії будівель В, Г - 40 метрів, і для Д - 70 метрів.


Які бувають види вогнегасників читайте в нашому огляді


Де повинні розміщуватися вогнегасники?

Вогнегасники потрібно розміщувати в доступних, добре переглядаються місцях, поруч з можливими місцями загоряння, щоб вони не заважали евакуації в разі НП (в межах 20 метрів в громадських будівлях, 30 - 40 метрів на виробництві та складах). На кожен вогнегасник потрібно паспорт, де прописується особистий порядковий номер.

Правила розміщення вогнегасників

Важливо пам'ятати, що висота для установки вогнегасників розраховується виходячи з їх ваговій категорії. Якщо вони до 15 кг - поміщаються на висоту в 1,5 метра від підлоги, якщо більше за вагою - не перевищено 1 метра. Також потрібно обов'язково вчасно заряджати прилад, у відповідній організації. Що важливо при розміщенні вогнегасників:

  • Пінний або водний тип вогнегасника, розташований, на вулиці, в холодний сезон потрібно переносити в приміщення опалювальне. Обов'язково потрібно вказати місце його знаходження на самому пожежному щитку.
  • Вогнегасник з добавками на зниження температури не потрібно нікуди прибирати.
  • Переносний вогнегасник встановлюють на спеціальний кронштейн, або ставлять у пожежний шафа, де двері пломбують. Якщо в наявності є підставка, яка фіксується, то на неї можна поставити прилад.

Що врахувати при розміщенні вогнегасників на підприємстві?

  1. Рівень пожаростойкости будівлі, в яке купується прилад.
  2. Рівень загоряння матеріалів, що знаходяться в будівлі.
  3. Планування, площа приміщення.
  4. Здатність речовини згасити, яким заповнений вогнегасник.

Розміщення вогнегасників на підприємстві, досить відповідальна справа, де потрібно облік існуючих норм і правил. Наприклад, підприємство з температурним режимом нижче 0 градусів, не може закупити Водовмісні вогнегасник. Якщо присутній ймовірність комбінованого пожежі, то підійдуть універсальні засоби пожежогасіння, які впораються з різними видами загоряння, їх слід купувати в індивідуальному порядку.


Як користуватися вогнегасником ми розповідаємо в нашій статті


А ось, підприємству з рівними за площею приміщеннями краще купити вогнегасник в кожне з них. У будівлях, де встановлено автоматичне пожежогасіння, досить закупити половину приладів від загальної його площі, цього буде вистачати. Якщо площа близько 100 м2, вогнегасники не потрібні.

розміщення вогнегасників на підприємстві

Вогнегасник, розміщений, на підприємстві фіксується в спеціалізований журнал для контролю, де розписуються всі характеристики: виробник, марка, місце установки (кабінет директора або економіста), термін зберігання. В журнал записуються ремонтні роботи приладу, техогляд, перезарядку та інші важливі моменти. Також всіх їх потрібно обов'язково нумерувати.

Паспорт вогнегасника, це свого роду наклейка із зазначенням назви, типу приладу, його дата випуску, на що і спираються при ухваленні рішення про перезарядку агрегату.

Ну і, важливо зробити відповідальним людини над вогнегасником, а він і буде визначає в робочому стані прилад або ж немає. Важливо встановлювати вогнегасники так, щоб вони в разі реального пожежі не заважали порятунку людей, відкриття дверей. Зручно їх розміщувати під щит або в пожежний пункт. Якщо буде виявлено будь-якої дефект в роботі вогнегасника, пам'ятайте, необхідно його в терміновому порядку усувати.