Гасіння пожежі піною

Локалізацію загорянь піною вважають найдієвішим методом боротьби з відкритим несанкціонованим вогнем. Засіб ефективний і дозволяє гасити осередки загорянь будь-яких складнощів. Виробляючи гасіння пожеж піною слід знати її властивості, особливості і технічні параметри. Засіб найбільш результативно у випадках ліквідації загорянь А класу, тверді матеріали. Застосовують його і в інших категоріях пожеж, в залежності від специфіки вогнищ загорянь.

гасіння пожежі піною

Види і особливості піни для гасіння пожеж

Засіб являє собою спільне речовину, що утворюється в процесі взаємодії води і піноутворювача. За типом останнього пінні розчини поділяють на такі види:

  • повітряно-механічні;
  • хімічні;
  • компресійні.

Повітряно-механічний склад

Склади повітряно-механічною природи представляють собою суміш води з піноутворювачем. В процесі цього утворюються бульбашки. Якість такої піни залежить безпосередньо від конструкційних особливостей пожежного обладнання, ступеня перемішування інгредієнтів розчину. Таке пінне пожежогасіння буває наступних типів:

  • з однорідною природою вогнегасної речовини;
  • розчинами на основі з протеїнів;
  • поверхнево-активними рідкими речовинами.

Хімічний склад

Рідкі розчини утворюють посередництвом перемішування лугу, кислоти і води. Хімічні речовини зберігають в закритих герметичних контейнерах. Для тривалого збереження в розчини вводять стабілізатори. Усередині утворюватися бульбашок знаходиться вуглекислий газ, по засобі якого і проводиться гасіння пожежі.


Що не можна гасити водою дізнайтеся з нашої оглядової статті


Компресійний тип

Розчин такого виду вважають найефективнішим. Технологія дозволяє виробляти гасіння піною приміщень з осередком займання безпечно для суміжних об'єктів, куди пожежа ще не перейшла. Утворюється компресійна піна насосною установкою, що вводить стиснене повітря прямо в піноутворювач.

що гасять піною

Процес дозволяє максимально збільшити дальність поширення, швидкість подачі розчину. Характеристики значно перевищують аналогічні у піногенераторів, пожежних стволів. Ефективність гасіння пожеж компресійною рідиною досягає 80%.

Типи розчинів по кратності

Характеристика засобів гасіння вогню поділяє розчини на такі різновиди:

  • низькократна, 4-20 одиниць, утворюється пінозливними установками, стволами СВП;
  • середньократна, 21-200 од., проводиться генераторами ДПС;
  • високократна, понад 200 од., утворюється примусовим нагнітанням повітря.

Піною різних типів високоефективно гасіння пожеж класу А. Засіб чудово локалізує загоряння рідких речовин, невзаємодіючих з водою, класу В. Основна перевага піни - швидка локалізація займань нафтопродуктів.

Що гасять піною та при яких умовах її не застосовують

Засіб пожежогасіння оптимально для усунення загорянь будь-якої складності. Слід знати, що піною гасять матеріали, об'єкти, в яких немає речовин здатних взаємодіяти з водою і не виробляють при цьому процесі додаткове виділення кисню.


Яким вогнегасником гасити проводку читайте в нашій статті


Піна легше займистих рідин і не змішується з ними. Розтікаючись по поверхні бульбашки з вуглекислим газом перешкоджають доступу в вогонь O₂ з навколишнього середовища. Піною гасять наступні об'єкти:

  • склади з пально-мастильними речовинами;
  • підприємства промпризначення;
  • нафтосховища;
  • транспортні підприємства.

Пінними розчинами не гасять матеріали, об'єкти при попаданні на які вода утворює вибухонебезпечні, що збільшують горіння суміші. Її не застосовують для локалізації пожежі в обладнанні, що знаходиться під електрострумом. Гарячі летючі речовини гасять тільки високократні вогнегасники. Чи не застосовують бульбашкові суміші і для локалізації загорянь металів. Автор статті: ПП «НАЇС-Н»