Гасіння пожежі піском

Для гасіння пожеж можуть використовуватись речовини в різних агрегатних станах. Пісок виступає як тверда речовина. Він ефективний не так у гасінні сильних пожеж, як у боротьбі з загораннями класу А.

Гасіння пожежі піском

Де застосовується пісок для пожежогасіння

Автозаправні станції, великі складські приміщення, промислові виробництва, склади ПММ, об'єкти авіаційного призначення обов'язково укомплектовані спеціальними ящиками, призначеними для зберігання піску. До сховищ пред'являються певні правила, головне з яких – підтримка матеріалу у сухому стані. Сирий пісок отримує струмопровідні властивості і не придатний для гасіння об'єктів, що знаходяться під напругою.


Про гасіння пожежі піною читайте у нашій статті


Дотримання норм протипожежної безпеки потребує обов'язкової наявності піску у всіх лабораторних приміщеннях. Його використання рекомендується при займанні легкозаймистих та горючих рідин, а також предметів, які заборонено гасити водою. У лабораторних умовах пісок значно поступається ефективності порошковим вогнегасникам, але зберігає затребуваність через свою дешевизну.

Можливості піску при гасінні пожежі

Протипожежні властивості, якими має сухий пісок:

  • Знижує температуру у вогнищі загоряння.
  • Швидко вбирає горючу та маслянисту рідину.
  • Ізолює доступ кисню.
  • Гасить дроти та електроприлади, що знаходяться під напругою.
  • Перешкоджає виділенню вибухонебезпечних та горючих газів.

Мінуси роботи з матеріалом – погана транспортабельність, низький ККД при великих пожежах, тривалий час гасіння проти іншими способами.

Що не можна гасити піском

  1. Неефективно намагатися гасити піском речовини, для горіння яких не потрібний доступ повітря:
  • магній, алюміній та їх сплави;
  • калій, терміт, натрій, целулоїд та ін.
  1. Що категорично не можна гасити піском:
  • рідкі рідкі речовини, якщо висота піску, спрямованого на гасіння, нижче рівня самої рідини (клас пожежі В);
  • горючі газоподібні речовини (клас пожежі З).
  1. Заборонено гасити вологим піском речовини, які у хімічну реакцію з водою, т.к. виділення горючих газів у сукупності з високою температурою можуть спровокувати займання:
  • карбід кальцію, калій, крем'янисте залізо;
  • сірчистий натрій, перекис калію та натрію, лужні метали та ін.
  1. Вертикальні предмети і поверхні гасити таким способом недоцільно.
Що не можна гасити піском

Правила гасіння пожежі піском

При гасінні пального в твердому стані необхідно висипати пісок різкими кидками, намагаючись ізолювати приплив повітря і збити полум'я. Тільки загасивши спалах в одному місці, переміщатися на інше.


Що не можна гасити водою дізнайтесь з нашої оглядової статті


Розлиті рідини, що горять, засипати піском по зовнішній кромці, не допускаючи розтікання. Коли осередок локалізований, покрити піском решту поверхні, тримаючи його вище за рівень палаючої рідини. При гасінні електрострумоприймачів, електроустановок пісок потрібно сипати на джерело полум'я. При загорянні всередині конструкції (перегородка, підлога) необхідно розкрити штукатурку або дошки і відкрити доступ до вогню. Постаратися вибрати позицію, при якій можна гасити піском назустріч полум'ю, що розповсюджується, а не слідувати за ним. Використовувати будь-який підручний матеріал, придатний для роботи з піском – фанеру, шматок жерсті, місткі ємності. Несподівані помічники можуть виявитися зручнішими за рекомендовану совкову лопату. Автор статті: ПП «НАІС-Н»