Чим гасити нафтопродукти

Безпечне гасіння нафтопродуктів в резервуарах - одна зі складних завдань. Основні причини пожежі це Недопалок сірники / сигаретні недопалки, іскри, випадкове коротке замикання. Забороняється використовувати воду (струменево) при знаходженні нафти в ємності. Вода щільніше нафтопродуктів і інших похідних, тому просто опускається вниз. Вражений загорянням продукт піднімається на поверхню, значно збільшуючи вогнище загоряння.

Чим гасити нафтопродукти

Чим ефективніше гасити нафтопродукти?

Заходи по локалізації вогню необхідно почати протягом 1 години після загоряння. Далі температура співпаде з точкою кипіння води і розпечені частинки нафти почнуть «вистрілювати» в сторону, збільшуючи тим самим можливість виникнення вибуху.


Про гасіння пожеж в холодильних установках читайте в нашому огляді


При невеликій площі ураження застосовується порошковий вогнегасник. Вода допустима, але тільки у вигляді розпилювача. На помірних просторах ефективно механічне гасіння. В цьому випадку вогнище накривається щільною тканиною для локалізації доступу кисню до вогнища.

Особливості заходів з гасіння нафти на поверхні води

Гасіння нафтопродуктів в резервуарах починається з охолодження за допомогою води (з підвітряного боку), щоб уникнути вибуху парів і повітря. Для даної процедури застосовуються аварійні лафетні стовбури. Найскладніше локалізувати вогонь низкоуровнего продукту під плавучої дахом. Залізобетонні резервуари підлягають руйнуванню і сильного нагрівання.

Основні рекомендації по гасінню нафтопродуктів

Фахівці настійно рекомендують використовувати для даних заходів повітряно-механічну піну середньої / низької кратності. З її допомогою виконується ізоляція основного продукту горіння від полум'я. Швидкість випаровування знижується разом з концентрація небезпечних парів. Гарячі поверхні і вогонь руйнують дію піни. Фахівцю розумно застосувати ряд маніпуляцій з накопичення пінного шару:

  • створення екрану між палаючої поверхнею і тепловим потоком;
  • скорочення рівня паротворення;
  • використання декількох шарів піни для зниження загальної потужності горіння.

Розчин на пінної основі охолоджує палаючий продукт, вирівнює температуру всередині ураженого резервуара.


Про первинні засоби пожежогасіння можна дізнатися з нашої статті


Використання піни з малої кратністю ефективно при пошаровому гасінні пожеж на різних великих підприємствах, де є ризик швидкого розповсюдження полум'я.

гасіння нафтопродуктів

Порошок активно застосовуються в наступних випадках:

  • область обвалування;
  • місце під резервуаром, при виникненні вогню між самими палями;
  • на місці фланцевих з'єднань і засувках;
  • між плавучої кришкою і стіною.

Сучасні склади допомагають пригнічувати полум'я, але не охолоджують сам джерело. Найчастіше Фахівці поєднують піну з методом вибуху. Спосіб проявляє свою ефективність, якщо сталася велика пожежа. За допомогою методики можна позбутися від вторинного запалення нафтопродуктів. Автор статті: ПП "НАЇС-Н"