Призначення та принцип дії пожежної колонки

Пожежна колонка використовується як насадка для гідранта. Для підключення потрібно відкрити кришку підземного гідранта, а потім за допомогою обертальних рухів за годинниковою стрілкою вона нагвинчується на сам гідрант. Після виконаних дій відкривається спеціальних клапан, призначений для подачі води. Колонка дозволяє забезпечувати необхідною кількістю води, приєднані до неї шланги або рукава. Колонка повинна бути сертифікована, так як від її надійності будуть залежати життя людей. Для монтажу колонки необхідно спуститися в колодязь і встановити її на пожежний гідрант. Установка здійснюється за допомогою герметичної різьби. пристрій пожежної колонки

З чого складається пожежна колонка

Колонка являє собою складний механізм. В її складові частини входять:

  • вентиль
  • прокладка
  • ключ
  • верхній і нижній корпус
  • ущільнювальне кільце
  • головка
  • опора
  • втулка клапанів

Пожежна колонка призначення і пристрій

Після приєднання колонки в гідранті відкривається клапан, і вода потрапляє прямо в колонку. Як тільки відбувається приєднання шланга або пожежного рукава відкривається вентиль, який починає подавати рідину. Зв'язок з гідрантів забезпечується патрубком, який завдяки вентилів може змінювати своє положення з закритого у відкрите і відповідно навпаки. Разом з гідрантів колонка є водозабірних пристроєм. Головним призначення колонки є не тільки гасіння пожеж, а й прочищення водопроводів. За допомогою пожежної колонки можна регулювати силу напору, колонки можуть мати різну пропускну здатність.

Правила експлуатації та тестування обладнання

Найголовніше призначення пожежної колонки - безперебійне водопостачання. Щоб забезпечити надійність роботи, проводяться спеціальні перевірки. Здійснюють їх безпосередньо після підключення колонки. Під час таких перевірок йде тестування всіх з'єднань, а також максимальної пропускної здатності. Всі стики і різьбові зрізи повинні бути герметично закриті. Колонка повинна функціонувати навіть при високому тиску. пожежна колонка призначення і пристрій Перевірці також підлягає рівень напору води і кількість витрачається рідини. Після тестування складаються підсумки перевірки, які вносяться в спеціальний акт. До пожежним колонкам пред'являються дуже високі вимоги. Завдяки цьому колонки можуть тривалий час здійснювати безперебійну роботу.

Вимоги нормативів

У число таких вимог входить велика кількість різних показників. Наприклад, швидкість надходження рідини не повинна перевищувати 70 літрів в секунду. А на відкриття вентиля не повинно йти більше 14 поворотів ключа. Корпус пожежного крана обов'язково повинен мати червоний колір. Якщо хоча б один з вище перерахованих показників не відповідає встановленим стандартам, то проводиться повне технічне обслуговування. Найнадійніше і перевірене пожежне обладнання можна замовити у постачальника НАІС. Всі пожежні колонки проходять контроль якості і мають сертифікати підтверджують факт повної працездатності обладнання.