Гасіння пожеж при несприятливих умовах

Займання несе величезну небезпеку для життя і майна людини, тому локалізація і ліквідація пожежі, є найважливішими завданнями для пожежної команди. Якщо вогонь не вдасться стримати на перших порах, тоді фахівцям доведеться задіяти набагато більші ресурси. А вже якщо в регіоні встановилася несприятлива погода, тоді розрахунку борців з вогнем доведеться зіткнутися з колосальними труднощами.

Фактори підвищеної складності для рятувальників

гасіння пожеж при несприятливих умовах
До несприятливих факторів, відносяться ті природні явища, які сприяють поширенню площі і інтенсивності горіння, а також перешкоджають роботі пожежної команди. Серед них:
  • високі температури;
  • сильний мороз;
  • сильні пориви вітру.

Які бувають вогнегасники дізнайтеся з нашого огляду


Тому, виїжджаючи на виклик, розрахунок повинен орієнтуватися на дані фактори, адже гасіння пожеж при несприятливих умовах вимагає спеціального устаткування і тактики.

Тактика гасіння при низьких температурах і сильному вітрі

При ліквідації пожежі в умовах низьких температур, починаючи від 10 градусів морозу, рятувальники повинні забезпечувати безперебійну роботу обладнання, утеплюючи рукава і з'єднання. Використовуються тільки стовбури з великою витратою води. При подачі води з зовнішніх джерел (водойму, гідрант), вона спочатку запускається в патрубок і тільки після стабільною і коректної роботи насоса, йде далі в рукав. При сильних поривах вітру, робота ускладнюється, оскільки площа поширення горіння швидко збільшується. Гасити полум'я слід потужними струменями, ретельно відслідковувати зміну напрямку вітру. Рекомендується демонтувати споруди, для розриву лінії вогню. Розрахунок повинен бути готовий до моментальної передислокації, в разі різкої зміни напряму або сили вітру. Також в стані підвищеної готовності знаходиться і спецтехніка для евакуації.
гасіння пожеж в несприятливих кліматичних умовах
 

Від надійності обладнання залежить ефективність боротьби з вогнем і життя пожежних
 
При виїзді бойової обслуги на місце ліквідації пожежі, гасіння пожеж в несприятливих кліматичних умовах здійснюється за допомогою спеціального обладнання. Екіпаж оснащується:

  1. насосами і помпами;
  2. пожежними рукавами;
  3. магістральними рукавними лініями;
  4. пожежними стволами з насадками різного діаметру;
  5. ручним інструментом;
  6. засобами індивідуального захисту.
Дуже важливо перед виїздом отримати повну інформацію як про погоду (температура, швидкість вітру), так і про місце горіння (наявність вибухових речовин, радіації і т.п.), що допоможе розробити правильну тактику.

Надійне обладнання від НАІС-Н

Безстрашність і професіоналізм борців з вогнем доповнюється якісним і функціональним обладнанням. Для цього потрібно звернутися в компанію "НАІС", яка займається поставками протипожежного обладнання з комплектуючими. Великий асортимент, низькі ціни і робота тільки з перевіреними виробниками - все це дасть гарантію оснащення матеріально-ресурсну базу, здатної вирішити завдання підвищеної складності. Автор статті: ПП "НАІС-Н"