Види пожежних гідрантів

Пожежний гідрант (ПГ) вважається найважливішим елементом системи для забезпечення гасіння пожеж на будь-яких об'єктах. Постійний догляд і моніторинг мереж і систем протипожежного водопостачання має велике значення для результативного пожежогасіння.

види пожежних гідрантів

Пожежний гідрант - це спеціально змонтоване пристрій, який дозволяє максимально швидко підключати до водопроводу обладнання, задіяне в гасінні пожежі. Наявність ПГ є обов'язковим при будівництві водопровідних мереж як в житлових будинках, так і в спорудах промислового, торгового, виробничого призначення. Під час ліквідації пожежі гідрант використовується як для подачі води в стаціонарні пожежні рукава, так і в якості додаткового харчування насоса на пожежному авто.

Пожежні гідранти види і типи

Види пожежних гідрантів наступні:

  • наземні;
  • підземні.

Різниця між наземним і підземним ПГ здебільшого полягає в цілому ряді технічних особливостей, а також в способі установки і кріплення до них пожежної колонки.

Наземні ПГ

Наземний ПГ являє собою пристрій, що монтується над поверхнею землі пряме призначення якого - відбір води на господарські і пожежні потреби. Велику поширеність отримали наземні пожежні гідранти в вигляді колонок. Вони монтуються на водопровідну мережу паралельно з пожежними колонками і повинні мати кілька виходів для під'єднання до них пожежних рукавів, що безпосередньо впливає на успіх при ліквідації загорянь.


Якого кольору повинен бути люк пожежного гідранта - читайте в нашій статті


Використовуються наземні ПГ в будь-якому кліматі за умови грунтовного вибору способу подачі (регульований або постійний). Зрозуміло, що в більш холодному кліматі актуальний спосіб з регульованою подачею води, щоб уникнути її замерзання при мінусовій температурі. У теплому кліматі цілком підійде спосіб з постійною подачею води.

типи пожежних гідрантів

Наземні ПГ також діляться на два типи. Типи пожежних гідрантів: ПГ Дорошевский і ПГ пістолет.

  • ПГ Дорошевский є більш модернізовану і кілька вдосконалену модифікацію звичайного наземного ПГ і має всі його основні характеристики. Основне призначення ПГ Дорошевский - забезпечення прямого забору води при ліквідації пожежі.
  • ПГ пістолет має більш вузьку спеціалізацію і призначений більше для гасіння пожежі на гірських розробках або шахтах. Принцип дії і використання пожежного гідранта пістолета дещо незвичний: при необхідності подачі води для ліквідації пожежі він закріплюється на певній ділянці водопроводу, потім в нього поміщається пороховий заряд і робиться постріл, результатом якого є отвір у водопровідній трубі, звідки потім і проводиться забір води.

Підземні ПГ

Підземний пожежний гідрант зазвичай встановлюють на водопровідну мережу, яка знаходиться під землею. Розміщується такий ПГ в спеціальному протипожежному колодязі, закритому люком. Його призначення - відбір води з водопроводу за допомогою пожежної колонки.


Детально про вимоги до пожежних гідрантів читайте в нашому огляді


Основний недолік підземних ПГ - це можливість їх замерзання в зимові місяці. З цієї причини воду з гідранта можна відбирати виключно на пожежні потреби або при проведенні його ТО. Причому відкривати колодязі підземних ПГ для технічного обслуговування можна, якщо температура повітря не нижче -15 С. Автор статті: ПП «НАіС-Н»